2016. április 24., vasárnap

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2016.04.24.

A héten technológia elfáradás volt pár rosszabb jelentés örvén, de a Russell új csúcsra ment, szóval nem általános kifulladásról van szó, hanem inkább a szegmensek közötti rotációról.
A román köztévét tartozás miatt kizárták az Euróvíziós Dalfesztiválról. A román állam nem volt hajlandó fizetni, mert attól tartott, hogy piaci szereplők tiltott állami támogatással fogják megvádolni és beperlik, és egyúttal napirenden van a köztévé csődje is, pl. az adóhatóság nemrég zárolta a számláit. Remek hír a román piacgazdaság állapotáról, ezek szerint komolyan veszik az állami támogatás tilalmát is, ami mindig rettentően torzítja a versenyt. A román állami médiának akkora a költségvetése, mint a két legnagyobb piaci szereplőnek együtt, viszont van 2500 alkalmazottja, a piaciaknak 900, és persze a kutya se nézi az állami műsorokat. Tipikus állami pénzpocsékoló működés, jó, ha tized hatékonysággal operál, a legjobb lenne, ha teljesen eltűnne a piacról, semmi szükség adófizetői pénzből eltartott médiára.
Az akár direkt, akár burkolt formában állami támogatásból élősködő piacinak látszó parazita szereplők elhullása mindig a létező legjobb hír az adófizetőknek és fogyasztóknak, lásd itthon a pénztemető Malév kipusztulása és utána a repüléspiac felvirágzása és a tisztább verseny következtében olcsóbbá válása. Különösen igaz ez a médiapiacra, ahol az állam bármiféle jelenléte nem csupán káros, de veszélyes is – hiszen fenyegeti a szólás- és a tájékozódás szabadságát, márpedig a tudásalapú gazdaságban ezek alapvető fundamentumok.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.