2016. április 30., szombat

VÍZIZRÍ: HARC A SZABADIDŐÉRT - MUNKÁSKULTÚRA A DUNA PARTJÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Szarvas Márton
2016.04.29.


Féregnek kell ahhoz lenni, hogy az ember egyetértsen önmagával, mikor élete csak tehetetlenségek, vonaglások és vergődések egyhangú változataiból tevődik össze. Amit az emberi méltóságnak neveznek, az annak az erőnek a tudata, melyet saját magunkkal, saját életünkkel való egyetértésünk ébreszt bennünk… ha ébreszt. (Sinkó Ervin: Tizennégy nap)
 
Sinkó Ervin a Fürst Sándor és a Sallai Imre, a biatorbágyi vasúti híd felrobbantásával ártatlanul megvádolt kommunista politikusok 1932-es perét nyomon követő regényének értelmiségi hőse szájába adja ezeket a szavakat. A Kassák Múzeum Vízizrí című kiállítása, a regénnyel történő időbeli – és esetenként térbeli – átfedésein túl, Sinkó szereplőjééhez hasonló dilemmát jár körül. Mégpedig az arra vonatkozó dilemmát, hogy hogyan birkózik meg az aktivista és/vagy értelmiségi cselekvő egy történelmi kor adott materiális lehetőségei és a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásnak különböző ideológiái között húzódó ellentmondással, eltéréssel. Illetve azt a kérdést feszegeti, hogy milyen kompromisszumok meghozását teszi szükségessé egy adott politikai mozgalom számára az adott, gazdasági-társadalmi strukturális lehetőségekhez való alkalmazkodás.
 
A Kassák Múzeum hosszú ideje koherensen dolgozza fel a politikai avantgárd és a mindennapi aktivizmus viszonyát, és azt a két világháború közötti politikai, kulturális mezőt, amelyben Kassák és kortársai működtek. Azon túl, hogy nem tagadja el a történeti avantgárd aktív politikai cselekvést propagáló természetét, az utóbbi időben konzisztensen vette végig azokat a szervezeteket, mozgalmakat, amik a Horthy-korszak erősen elnyomó légkörében áttételesen vagy közvetlenül a társadalmi viszonyok gyökeres megváltoztatására törekedtek. A két világháború munkásmozgalmi küzdelmeiről és azok hőseiről Sinkó Ervin, Vas István, Lengyel László, Déry Tibor és maga Kassák Lajos regényein kívül kevés ismeretünk van, ezeknek az eseményeknek a társadalmi-politikai kontextusba ágyazott vizsgálata és azok kultúrájának ismerete nyilván fontos – de nem elengedhetetlen – akkor, amikor kortárs baloldali cselekvési lehetőségekről gondolkozunk...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.