2016. május 8., vasárnap

3 HASZNOS TANÁCS A MOST ÉRETTSÉGIZŐKNEK AZ ELŐTTÜK ÁLLÓ FELADATRÓL

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.05.08.


A Facebook bennszülöttek, azaz a most kifutott gyerekhad teljesen máshogy szemléli a világot, mint akár én vagy akár a szüleik tették, amikor leérettségiztek. A világ is megváltozott, a technológiai is és a gyerekek is. Emiatt nem is lehet olyan tanácsokat adni a friss érettségizőknek, mint ami a "mi időnkben" még tuti módszer volt. Jó esetben ma már aktualitását vesztette a mondandó fele. De akkor mire figyeljenek és mi legyen a fókuszpont? Nézzünk 3 gyakorlati tanácsot, ami már kilép a kádár rendszer árnyékából és abszolút up to date információt fog jelenteni!
1. Tudom, hogy beszélsz idegen nyelvet. 
Tudom, hogy beszélsz idegenet nyelvet. El sem hiszed, hogy mennyivel könnyebb helyzetben vagy, mint amiben mi voltunk vagy a te szüleid. Nekünk még kő keményen kellett a szarabbnál szarabb könyvekből magolni. A szerencsésebbek a Cartoon Network kényszerből (és választás hiányából) angol nyelvű meséiből megtudtak tanulni szavakat. Ma már nem kérdés, hogy elpötyögsz e angolul, amikor az internet nyelve az angol. A filmek nyelve az angol. Az elmúlt 4 évednek egy jelentős részét angolul élted. Yolo hashtag LOL! 
Az iskolában persze röpködtek az angol nyelvtan bullshit szabályai és kényszeredetten erőltették rád a past presenteket. Persze nem rossz dolog érteni, amit beszélsz. Az iskolának ez a feladata. Biztosan kételyek vannak benned (vagy lesznek). Egyrészt mi még összeszartuk magunkat, amikor egy külföldivel találkoztunk, hiszen hirtelen kevertük a past presentet a másikkal. Féltünk, hogy nem ért minket. Te bezzeg már rajtam is jót mosolyoghatsz, hiszen pontosan tudod, hogy a világ nem így működik. Jó eséllyel az internet miatt sok külföldit hallottál, láttál és akár beszéltél is velük. Pontosan tudod, hogy nem a nyelvhelyesség a legfőbb szempont, hanem a megértés. Arra figyelj, hogy ne feszülj be a nyelvtani helyesség miatt, amikor az első igazi munkád során meg kéne szólalnod. A legfontosabb, hogy mindig folyamatosan lökd a rizsát. 

ITT OLVASHATÓ





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.