2016. május 12., csütörtök

A BAJ NEM JÁR EGYEDÜL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2016.05.12.


Vannak napok, amikor úgy érezzük, jobb lett volna ágyban maradni. Vannak időszakok, amikor halmozódnak a rossz dolgok és úgy gondoljuk, ennél rosszabb már nem is lehetne. Pechsorozat? A véletlenek összjátéka, vagy minden összeesküdött ellenünk? Esetleg rajtunk is múlik?

"A baj nem jár egyedül." -  tartja a mondás, de ahelyett, hogy elkönyvelnénk magunkat szerencsétlen flótásnak, érdemes végiggondolni a jelenség pszichológiai oldalát és azt is, mit tehetünk ellene.
 
Az észlelés csapdája
 
Pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy a hangulatnak mind az észlelésre, mind az emlékezetre hatása van. Amikor rossz a hangulatunk, könnyebben vesszük észre a rossz dolgokat és még a múltból is felidéződhetnek negatív események. Amíg jókedvűen a napsütést látjuk, ha rossz a hangulatunk, akkor a dugót, és a pofátlanul betolakodó autóst. Az észlelésünket alapvetően befolyásolják a gondolataink és érzéseink, de ez a hatás visszafelé is működni kezd. Minél több rossz dolgot látok meg a környezetemben, annál mélyebbre süllyedek saját rosszkedvem mocsarában...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.