2016. május 9., hétfő

A CIVILIZÁCIÓK ÖSSZECSAPÁSA FENYEGETI EURÓPÁT

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Mészár Kata
2016.05.09.


Több mint egymillió migráns lépett be Európába a múlt évben és az előrejelzések szerint még nagyobb hullámra lehet számítani 2016-ban. Eddig legtöbben a közel-keleti régióból érkeztek, azonban most úgy tűnik, az afrikai kontinensről egy még hatalmasabb tömeg várható. Egyszerűen nincsen kétség afelől, hogy egy „Európa Erőd” kialakítása elé nézünk, magas kerítésekkel, falakkal és szigorú ellenőrzéssel. A kiváltó okokat és lehetséges forgatókönyveket járta körbe R. W. Johnson a Standpoint Magazin legutóbbi elemzésében.
A migrációs roham kiváltó okának megértéséhez kulcsszerepet játszanak az afrikai kontinensen uralkodó, a történelem folyamataiban megfigyelhető állapotok. Afrika országainak népszaporulatát ugyanis korábban a betegségek tartották alacsonyan és a várható élettartam maximum 25 év volt. A nagy halálozási ráta magával hozta a túlélés érdekében tanúsított pubertás kori gyermekvállalást, ahol a cél a minél nagyobb létszámú család volt a társadalom fennmaradásáért.
A nyugati gyógyszerek megjelenése azonban kiküszöbölte a korábbi problémák jelentős részét, így a várható élettartam nagymértékben kitolódott: 2011-re 54 évre emelkedett, a vállalt utódok száma azonban továbbra is minimum 4 vagy 5 fő maradt. Erre egy kiváló példa Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, akinek több mint 20 gyermeke van különböző fiatal nőktől. A demográfiai robbanás tehát továbbra is fennáll, az USA népszámlálási hivatala szerint a föld népessége 2012 májusában elhagyta a 7 milliárd főt, melynek 14,3 százalékát az afrikai populáció teszi ki. Másik nagy probléma a kontinens számára a jelenleg is nagy munkanélküliség és az inkompetens kormányok romboló tevékenysége, melynek köszönhetően a legtöbb ország a törékeny államok (Fragile States) státuszába süllyedt.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.