2016. május 23., hétfő

"A KÓRHÁZAK AZOKAT A BETEGSÉGEKET JELENTIK LE, AMELYEKRE NAGYOBB A TÁMOGATÁS" - EGY ORVOS A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: egy Svédországban dolgozó magyar orvos
2016.05.23.


Miután több horrorisztikus kórházi fertőzéses esetről is beszámoltunk, egy ma már Svédországban dolgozó magyar orvos neve elhallgatását kérve megosztotta velünk itthoni és kinti tapasztalatait is. Tudtommal nincs ilyen rubrika a zárójelentésekben, hogy „kórházi fertőzésben szenvedett”, de a dokumentumokban általában szerepel, ha pozitív tenyésztési lelete volt a betegnek – írta a kórházakat az esetek eltussolásával vádoló cikkünkre reagálva. Interjúalanyunk több mint húsz éve végzett, jelenleg Svédországban egy központi patológián dolgozik, munkája 90 százalékát kórszövettan teszi ki, de boncesetekkel is találkozik.

A többszörösen ellenálló baktériumok által okozott fertőzések egyre gyakoribbak a magyar kórházakban, 2005 és 2014 között megsokszorozódott a regisztrált esetek száma. Az egészségügyi intézmények pedig hol megállapítják a kórházi fertőzést és feltüntetik a zárójelentésben is, hol nem.

Az Állami Népegészségügyi és Országos Tisztifőorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a helyzet jó. A statisztikákban azonban nehéz kiigazodni, mert az adatok gazdája az adott egészségügyi intézmény, és az intézményekre lebontott esetszámok nem nyilvánosak.

Az Átlátszó cikksorozatot indított a kórházi fertőzésekről, amelyben egyedi kórházi eseteket és tágabb összefüggéseket – például az egészségügy alulfinanszírozásával vagy az antibiotikumok túlhasználatával kapcsolatos problémákat – is szeretnénk bemutatni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.