2016. május 13., péntek

AZ EMBER. MINT ISTENI CSODA - AZ ISTEN NYOMÁBAN CÍMŰ NATGEO SOROZATRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.13.


Utazás a hit, a nagy világvallások, kis- és nagy mítoszok körül Morgan Freeman vezetésével. Ezt kínálta a National Geographic, és ezt a kettős ajándékot nem lehetett visszautasítani. Napjaink egyik legnagyszerűbb színésze, aki nem csupán kifejezetten szép, nemes arc vonású, méltóságteljes ember, hanem minden alakításában hiteles, legyen Robin Hood barátja, Miss Daisy sofőrje, a Remény rabjai fegyence, vagy a Bakancslista bölcs, életigenlő halálos betege. Életem Párjával, akik mindketten hívők vagyunk a magunk módján, hat héten át izgalommal vártuk az ő kalauzolását az Isten nyomában című sorozatban amelynek eredeti címe: The Story of God, azaz Isten története talán kifejezőbb lett volna.

Miközben végigjártuk a spiritualizmus számos csodálatos helyét – köztük olyanokat, ahonnan mi magunk is felejthetetlen élményeket hoztunk, mint Egyiptom vagy Róma és olyanokat, ahová még el kellene mennünk, mint Jeruzsálem vagy India – ha nem is kaptunk választ sok kérdésünkre, de legalább elgondolkodtunk a hit mibenlétén, születésén, útjain és tévútjain, de mindenekelőtt az emberen, aki egyszerre teremtette a maga képére Istent, miközben maga is egy isteni csoda. És jól tudjuk, hogy „a kérdések sokszor fontosabbak, mint a válaszok”.

A sorozat egyetlen negatívuma, hogy a rendezők nem tudtak ellenállni az akciófilmekből elindult, manapság betegesen elharapózott hangos, hirtelen elzúgatott képi vágástól, amely nemcsak megtörte a filmek meditatív hangulatát, hanem teljesen felesleges hatásvadászat volt egy ilyen önmagában is izgalmas „népszerű-tudományos”  filmben. Morgan Freeman utazik, kutat, keres, kérdez, sokszor szinte gyermekien ártatlan kíváncsisággal, rácsodálkozik egyes, akár látványbeli, akár szellemi felfedezésekre és érződik, hogy ez nem szerep, őszintének hat minden pillanata a 13. századi kairói kórháztól Buddha fügefájáig, a Siratófaltól a római Mithrász-szentélyig, Miközben körbejárja a teremtés- és apokalipszis-történetek eredetét és hatását mindennapi életünkre, a haláltól való félelmünket és a halál utáni élet, menny és pokol titkait is boncolgatja. Néha kiszól hozzánk, de sosem szájbarágóan, meghagyja nekünk az elmélkedést, belső tisztán látásunk kialakulását...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.