2016. május 4., szerda

AZ UBERT NEM BETILTANI, HANEM BETÖRNI KELL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.05.04.


Már lassan egy éve zajlik Budapesten a taxi kontra Uber vita, és a kormányzat végre határozott fellépés mellett kötelezte el magát, csakhogy a körvonalazódó tervek semmi optimizmusra nem adnak okot. Miközben a fővárosi közvélemény kritikátlan lelkesedéssel áll a saját sofőrei pimasz kizsákmányolásából és adóelkerülésből üzleti modellt fabrikáló Uber mellett, addig a taxisok az erősebb érdekérvényesítő képességükben bízhatnak. Az Uber ellen belengetett erős hatalmi fellépés helyett azonban egy olyan igazságosabb szabályozási keretet kellene kialakítani, amely mind a taxi-, mind pedig az Uber-sofőröknek, valamint az utasoknak is biztonságos és kiszámítható közlekedést biztosít.

A Kettős Mérce nem tartozik azon hurráoptimisták közé, akik szerint, mivel az Uber a „technológiai fejlődést” képviseli, minden körülmények között kritikátlanul el kell fogadnunk nyomulását. Még akkor is, ha a cég agresszív üzleti modellje azon alapszik, hogy nem fizet adót az egyes államokban, és semmilyen felelősséget nem vállal a sofőrjeiért, csak simán leakasztja róluk a 25 százalékos profitot utazásonként, aztán magukra hagyja őket a hatósági vegzálásokkal szemben. Arról már nem is beszélve, hogy nem biztosítja számukra a dolgozóknak kijáró minimális juttatásokat sem.

Sőt azt is tagadja, hogy sofőrei munkavállalók lennének, hiszen az egész profitgyártási mechanizmusa arra épül, hogy semmilyen felelősséget ne kelljen értük vállalnia...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.