2016. május 14., szombat

BEZÁRUL A KÖR: ÍGY TERMELI ÚJRA A SZEGÉNYSÉGET A FIDESZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.14.


Felfoghatatlan számokat közölt a minap az Eurostat. Tavaly a foglalkoztatottak 9,3 százaléka élt szegénységben. 2014-ben „csak” 6,7 százalékuk mondhatta ezt el magáról. Csaknem minden tizedik ember tehát, akinek ma Magyarországon van legális munkából származó jövedelme, éhbérért dolgozik. Nem kell messzire menni, ha meg akarjuk találni a felelősöket.
 
Bármennyire is fura, a Fidesz és az Eurostat állításai tökéletes összhangban vannak. Csak éppen előbbi nyilvánvalóan győzelmi jelentés egy fiktív világból, utóbbi pedig szomorú látlelete a valóságnak.
 
Hogy ma Magyarországon egyre nő a dolgozói szegénységben élők száma, az ugyanis a mostani kormánynak köszönhető. Nem lehet ugyanis figyelmen kívül hagyni azt a tudatos nyomorba taszítást, amit a közmunkaprogram révén jelen kurzus művel a munkaerőpiac szélére szorulókkal. (Miközben jegyezzük meg: dolgozói szegénységnek számít az is, ha pedagógusként vagy ápolóként a hónap végére kenyérgondjai támadnak az embernek, ami szintén gyakori jelenség.)
 
Havonta mintegy 250 ezer embert „tart el” a közmunkaprogram. Ők azok az emberek, akik gyakran teljesen felesleges munkát végeznek (a közmunkának köszönhetően tudtuk meg például, hogy lehet október végén is virágokat ültetni a polgármesteri hivatalok elé), vagy éppen megalázó körülmények közt, a munkavédelmi előírásoknak meg nem felelő feltételekkel kénytelenek dolgozni. Mert ennél jobbat nem találnak.

250 ezer közfoglalkoztatottról beszélünk átlagosan. Köztük egyre több a diplomás, de kétkezi munkát végző ember, és folyamatosan emelkedik a fiatalkorúak száma is, akik kibukva az iskolából egyből a kilátástalanság közmunkának nevezett poklába lépnek be, ahonnan esély sincs a kitörésre. Legfeljebb lefelé...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.