2016. május 4., szerda

BREIVIK "IGAZA"

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.04.


2016.április 20-án egy oslói bíróság elítélte a norvég államot az Emberi Jogok Európai Konvenciójának be nem tartása miatt azon a címen, hogy Andres Behring Breiviket elszigeteltségben tartják börtönében több mint 5 éve.

Laurent Hincker francia ügyvéd, aki a strasbourgi bíróságon dolgozik, a Le Figaro olvasói számára magyarázta el, hogy mi volt a motivációja ennek az ítéletnek, amely felháborodást keltett az áldozatok hozzátartozóiban és a nemzetközi közvéleményben.

Emlékeztetőül: Breivik 2011. július 22-én két merényletben 77, többségében fiatalt ölt meg, és 151-et megsebesített. A szélsőjobboldali eszméket valló tömeggyilkost a bíróság 21 évi börtönbüntetésre ítélte. A halálbüntetésnek 1979-ben történt eltörlése óta ez a legsúlyosabb büntetés Norvégiában, ezt azonban öt-öt évvel meg lehet hosszabbítani, ha fennáll a visszaesés kockázata, tehát adott esetben a 21 év ténylegesen életfogytiglant is jelenthet.

A norvég igazságszolgáltatás helyt adott azonban a terrorista fellebbezésének, mivel úgy ítélte meg, hogy fogva tartásának körülményei nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Konvenciója talaján működő strasbougi bíróság jogállásának.

A strasbourgi bíróság arányossági kontrollt gyakorol, ellenzi, hogy a fogollyal kapcsolatos intézkedések az ügy körülményeit és a fogoly helyzetét tekintve szükségesek-e...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.