2016. május 17., kedd

BRÜSSZEL ÉRTI, MIT ÜZEN ORBÁN. ÉS MI?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.17.


Magyarország veszélyes útra lépett. Ez nem újdonság, hiszen miniszterelnöke külön ösvényt próbál taposni (és vágni) a történelem dzsungelében, ám a járt utat a járatlanra cserélni rendkívül veszélyes. Most azonban lépjünk ki a szimbólumok és közhelyek világából, és fogalmazzunk világosan, amit Orbán Viktor Magyarországgal csinál, az csakis egyetlen cél érdekében történik: soha, senki se dönthesse meg a hatalmát.

Orbán lelki szemei előtt két nyomasztó történelmi példa lebeg. Az egyik az övé, a másik Silvio Berlusconi, bukott olasz miniszterelnöké, akivel rengeteg közös vonásuk van, és politikai rokonságukat többször nyíltan felvállalták. Szóval, hogy ne csak Brüsszel, de mi is értsük, az a vehemens menekültellenesség és az a dühödt nyugatellenesség csakis azért nyilvánul meg a magyar miniszterelnök lépéseiben és nyilatkozataiban, mert rettenetesen fél, hogy úgy elbukik, mint 2002-ben, illetve az Európai Unió úgy küldi a történelem szemétdombjára, mint barátját, Berlusconit 2011-ben.

A 2002-es bukás többek között annak volt köszönhető, hogy Orbán
alábecsülte az ellenfeleit, hitt a közvélemény-kutatásoknak, melyek szerint jelentős fölényben volt a baloldallal szemben, ugyanakkor nem alakította át sem a parlamenti struktúrát, sem a választási szabályokat úgy, ahogy azt 2014 előtt tette. Tegyük hozzá, hogy jóval erősebb volt az ellenzéki média, a Fidesz korrupciós ügyei igen nagy felületen jelentek meg a sajtóban, a jobboldal alacsony példányszámú, rossz szakmai színvonalon működő sajtótermékekben próbált ellensúlyt képezni. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az Alkotmánybíróság igen erőteljes nyomást gyakorolt az első Orbán-kormányra, hogy tartsa be a hatályos törvényeket...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.