2016. május 17., kedd

EGY OLCSÓBB CIPŐ BESZERZÉSE IS TÖBB HÓNAPOS PROJEKT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Lencsés Károly
2016.05.17.


Tavaly havi 88 ezer forint volt az egy felnőttből álló háztartás átlagos létminimumértéke, míg a tipikusnak mondható két felnőttből és két gyerekből álló háztartásé havi 255 246 forint – derült ki a Policy Agenda a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerinti számításaiból.

A KSH helyett most a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) prezentálta, hogy mennyi volt tavaly Magyarországon a létminimum. Kordás László, a konföderáció elnöke hangsúlyozta: a létminimum-számítás számukra azért jelent fontos információt, mert a bértárgyalások során meghatározó, hogy mennyi pénzből lehet megélni. Úgy vélte, hogy a KSH ezért is szüntette meg a létminimum-számítását. Így hivatalosan nem derül ki, hogy a dolgozói szegénység hány embert érint, tehát mennyien keresnek kevesebbet a mindenkori létminimumnál. Az MSZSZ ezért döntött úgy, hogy maga végezteti el a számításokat.


Belyó Pál kutatási igazgató elmondta: becsléseik szerint a lakosság több mint negyven százaléka az általuk számított létminimumnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik. Azon családok harmadánál ugyanis, amelyekben legalább egy ember dolgozik, az egy főre eső nettó bevétel nem éri el ezt az összeget. A létminimum persze változó – tette hozzá –, mert nagyobb családban a rugalmatlan, alapvetően a lakás fenntartásával kapcsolatos kiadások több fő között oszlanak meg, s a gyermekek fogyasztása is kisebb, ezért például két gyermeket nevelő szülők esetében személyenként alig több mint 54 ezer forintból is meg lehet élni.

Az adatok különben meglehetősen riasztóak. A Policy Agenda – az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudomány Intézet által kidolgozott normatív értékekből kiindulva – azt számolta ki, hogy egy létminimumon élő felnőtt havi alig több mint 24 ezer forintot költ élelmiszerre. Ez napi nyolcszáz forint, de az emberek negyven százalékának ennyire sem telik...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.