2016. május 2., hétfő

ELVESZETT VÁROSOK ATLASZA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.02.


Anne de Tocqueville francia írónő Elveszett városok atlasza címmel körbeviszi az olvasót a világ azon városaiban, amelyekből emberi tevékenység vagy természeti katasztrófa miatt tüntek el a lakosok. A körképnek külön aktualitást ad, hogy 30 éve történt a legsúlyosabb békebeli nukleáris szerencsétlenség az ukrajnai (akkor még Szovjetunióbeli) Csernobilben.

Az út első állomása éppen Pripjaty, amely 3 kilométerre fekszik Csernobiltól északra. A város nagy részben azoknak adott otthont, akik az erőműben dolgoztak, fejlődését is az atomenergia termelésére alapozta. A 80-as évek elején az 50 ezer lakosú város a szovjet városok modellje volt korszerű épületeivel, szórakozóhelyeivel. 1986. április 26-án mindezt elvitte egy radioaktív felhő, de a lakosok csak 36 órával később tudták meg, amikor a hatóságok értesítették őket, de akkor is azzal az ígérettel kellett elhagyniuk otthonaikat, hogy hamarosan visszatérhetnek, nem szükséges a holmijaikat magukkal vinni. Harminc évvel később a város teljesen kihalt. Gépek, autók rozsdásodnak az utcákon, gyerekjátékok hevernek itt-ott. Az iskolákban még látszik a letörölt tábla. A vidámpark dodzsemeit benőtte a gaz. Pripjaty volt a nukleáris katasztrófa első áldozata, 25 évvel Fukusima előtt. Ma morbid idegenforgalmi nevezetesség. Felkészült vezetők mutogatják a katasztrófa nyomait a világ minden tájáról érkező kíváncsi és megdöbbent embereknek.

Namie, Japán. Öt évvel Fukusima után hét helység maradt részben vagy teljesen lakhatatlan. Három városnak a közeljövőben nem is lehetnek lakosai, mivel az erőmű radioaktív hulladékait ott rakják le. Namie ezeknek az elhagyott városoknak az emblematikus példánya. Jelenleg a régi lakók a nap pár órájában visszatérhetnek egyes holmijaikért, de a tartós visszatérés nem engedélyezett. A város megkövült abban az állapotban, amelyben volt az evakuálás előtt. Ottmaradtak az akkori újságok, a hétköznapi életben szükséges tárgyak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.