2016. május 11., szerda

EZEKET A HITELEKET KERÜLD EL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2016.05.10.


Akár kétszer annyit is fizethet valaki egy rosszul megválasztott hitelért, mintha a célnak megfelelőt vette volna fel. A reklámok eltéríthetik az óvatlan fogyasztót, a tájékozódás ezért nélkülözhetetlen a jó választáshoz. Érdemes a felhasználási célnak megfelelő kölcsönt választani.
Mennyit fizetne 1 millió forint hitelért? A jó válasz az, hogy attól függ. A lakáshitelek ára az egyik véglet, a hitelkártyáké a másik. Az egyiknek 5,09 százalékos az átlagos kamata, a másiknak 30,60 százalék – derül ki az MNB legfrissebb adataiból. A teljes hiteldíjmutató pedig az egyik oldalon 6 százalék körüli, míg a másik véglet 40 százalék feletti. A kettő között szóródnak még a különféle kölcsönök kamatai és hiteldíjmutatói, ami bankonként is jelentős eltérést mutat. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célra vennénk fel kölcsönt, és hogy kapható-e olcsóbb hitel, ami a célnak megfelelő.


Az ingatlan fedezete mellett nyújtott lakascélú kölcsönök teljes hiteldíjmutatója a kamatperiódustól függően 4-8 százalék között szóródik. A legolcsóbbak a 3 havonta átárazódó kölcsönök, a legdrágábbak pedig a hosszú, akár 10-15 évig fix kamatozású hitelek (a lakáshitelek kínálatát itt találja)..

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.