2016. május 1., vasárnap

GYEREKDOLGOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.01.


Az eheti blogajánló tematikusra sikeredett, méghozzá a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat fogjuk kicsit körüljárni három európai országban: Ausztriában, Németországban és Hollandiában. Lesz itt korai figyelmeztetés, gimnáziumi beilleszkedés, és az is kiderül majd, miként működnek a kisgyerekes dolgok. Az egyszerűség kedvéért Magyarországtól földrajzi értelemben távolodunk, azaz Ausztriával kezdünk.

Méghozzá egy szinte leírhatatlan kifejezéssel fogunk megismerkedni a Bécsből jelentjük blog segítségével. A szó nem más, mint a Frühwarnsystem. Hogy miről is van szó pontosan, az rögtön ki is derül.

„A Frühwarnsystem azt jelenti Ausztriában, hogy ha egy gyerek tanulmányi eredményeivel probléma van az iskolában, pl. bukásra áll egy tárgyból, akkor a szülő kap egy Frühwarnung-ot, azaz korai figyelmeztetést, rajta egy dátummal, hogy akkor fáradjon be a szülő az iskolába, és a pedagógussal megbeszélik a teendőket a javítás és felzárkóztatás érdekében.

Itt viszonylag ritkán vannak dolgozatok, tehát kevés jegyből áll össze az év végi jegy, így az első egyes (itt ötös) dolgozat után is küldhetnek ilyet. Aki ilyet kap, az utána egy vizsgát (Prüfung) tehet egy előre megadott időpontban, amikor a dolgozat tananyagát kérik rajta számon. Akinek ez sem sikerül, az év végén még egy vizsgát tehet, ha az sem, akkor következő szeptemberben pótvizsgázik.

A gyerekeim Außerordentlicher tanulói státuszban vannak a nyelv miatt, akiket idei évben csak abból osztályoznak, amiből pozitív eredmény tudnak elérni, és ez még egy évre meghosszabbítható.
Ennek ellenére múlt héten kaptunk mi is ilyen Frühwarnung-ot, mivel a fiúnk történelem dolgozata kettő ponttal lemaradt a pozitívan értékelhető eredménytől. (...)

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.