2016. május 4., szerda

GYÖNGYÖSPATA PER: AZ ALAPJOGI BÍRÁSKODÁSTÓL AZ ALAPJOGOK KIFORDÍTÁSÁIG II.

A TASZ JELENTI
Szerző: Jovánovics Eszter
2016.05.04.


Blogsorozatunk tárgya a 2011-es gyöngyöspatai események kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen megindított közérdekű perünkben született első- és másodfokú bírósági ítéletek összehasoníltása. Az előző részből kiderült, hogy míg az Egri Törvényszék alapjogi megközelítéssel eljutott ahhoz a megállapításhoz, hogy a rendőrség mulasztásai az etnikai megfélemlítéssel szemben a helyi romák egyenlő emberi méltósághoz való jogát sértette, addig a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla teljességgel mellőzve az alapjogi megközelítést éppen az ellenkező következtetésre jutott.  A mostani részből kiderül, hogy hogyan fordította ki az alapjogvédelmet a debreceni bíróság, és hogyan feledkezett meg az ügyben kardinális precedensnek számító Gárda-ítéletről.
Háromrészes blogsorozatunkat rendhagyó módon elsősorban a szakmának szánjuk. A jogias nyelvezet persze ne tántorítson el senkit: azoknak is átláthatóan és strukturáltan érvelünk a posztokban, akik nem szoktak jogi szöveget olvasni. Az elsőfokú ítéletről itt írtunk közérthetően, a másodfokúról pedig az abcúg-on megjelent cikket olvashatják a laikus érdeklődők. Szintén ajánljuk az abcúg helyszíni riportját, amit a másodfokú ítélet után készítettek Gyöngyöspatán.  
A gyülekezési és egyesülési jog védené a hetekig tartó megfélemlítő „járőrözést”?
A rendőrség magatartását teljesen jogszerűnek találó másodfokú döntés annak ellenére született, hogy a SZJPE-t a gyöngyöspatai események idején az ügyészség keresete alapján indult perben végül 2014-ben meghozott ítéletével  jogerősen feloszlatta a Szegedi Ítélőtábla, cigányellenes, emberi méltóságot sértő tevékenységei miatt.
Részlet ebből az ítéletből: „Az elsőfokú bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékokat összességében értékelve megállapította, hogy a felvonuló félkatonai szervezetek tevékenysége nyomán kirekesztő, emberi jogokat sértő, rasszista kifejezések, félelemkeltő megnyilvánulások történtek, amelyek a jogállamiságot sértik, a Magyar Köztársaság törvényeibe ütöznek és a közfelfogás szerint is elfogadhatatlanok.”
A Debreceni Ítélőtábla azonban még ezalapján a jogerős ítélettel megállapított, a gyöngyöspatai eseményekre vonatkozó mondat alapján sem gondolta, hogy a rendőrség mulasztott!
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.