2016. május 24., kedd

HIÁNYOZNAK A NEVELŐSZÜLŐK A GYERMEKVÉDELMI RENDSZERBŐL

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Farkas Melinda
2016.05.24.


Habár a törvény szerint tavaly év végéig valamennyi családjából kiemelt, hat év alatti gyermeket nevelőszülőkhöz kellett volna adni, a korosztály 12 százaléka még mindig gyermekotthonban él – derül ki a lapunk által megszerzett adatokból.

Miközben a kormány sokszor hangoztatott célja a korszerűtlen intézmények kiürítése, a valóságban egyre több gyermek kényszerül ilyen intézményben lakni: az adatok szerint egyetlen év alatt több mint hatszáz fővel nőtt a gyermekotthonban élők száma. A helyzet megoldásához több nevelőszülőre volna szükség, ám egyre kevesebben vállalkoznak a feladatra.

A gyermekek megfelelő lelki, érzelmi fejlődése szempontjából az egyik legfontosabb, hogy családban nevelkedjenek – ezzel indokolta a kormányzat a gyermekvédelmi törvény módosítását, amelynek értelmében a gyermekotthonokban élő gyermekeket fokozatosan nevelőszülőhöz kell adni.

A 2013 végén elfogadott jogszabály lényege, hogy a szakellátásba újonnan bekerülő 12 éven aluli gyermekeket 2014 januárja óta már nem gyermekotthonban, hanem befogadószülőnél kell elhelyezni. Akik még korábban kerültek az intézményekbe, ütemezetten, három lépcsőben hagyják el azokat: a 3. életévüket be nem töltött gyermekeket 2014. december 31-ig, a 3–6 év közöttieket tavaly év végéig, a 6–12 év közöttieket pedig idén év végéig kell családban elhelyezni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.