2016. május 26., csütörtök

NEM AZ ŐSZÖDI BESZÉD, HANEM A MEGSZORÍTÁSOK ÉS A RENDŐRI TÚLKAPÁSOK VÁGTÁK HAZA A BALODALT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.26.


Felirat hozzáadása
Feri, nem a május 26, hanem a szeptember 17. az a dátum, amit keresel. Az őszödi beszéd elhangzásának tizedik évfordulójára emlékezett ma Gyurcsány Ferenc. Pedig nem az elhangzás évfordulója az, ami a ma baloldala számára lényeges, hanem a kiszivárgásé. Az előtte eltelt fél év a 2006-os kampánytól kezdve, és az utána következő hónapok. Szeptember 17-e az a dátum, ami máig meghatározza és vereségben tartja a baloldalt.

Az őszödi beszéd tartalmáról lehet vitatkozni, jó volt, rossz volt, kellett, igazságbeszéd volt vagy sem. Az utókor ítélkezhet máshogy egy beszédről, de nem emlékezhet másra, mint ami történt. Az akkori MSZP népszerűségvesztése nem az őszödi beszédnek köszönhető, hanem az előtte nyáron bejelentett megszorításoknak, a 2006-os kampányban beígért ígéretek nem megvalósulásának.

2006 nyarán ugyanis ezeket jelentette be a kormány:

“Augusztustól 30 százalékkal emelkedik a gáz, 10-14 százalékkal a villany ára, két százalékkal több lesz az egészségügyi hozzájárulás, négy százalékkal emelkedik az szja felső kulcsa, drágul a cigaretta és az alkohol. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő” - forrás Index.

Mindezt két hónappal azután, hogy az MSZP a “nem lesz adóemelés, nem lesz gázáremelés” hívószavával megnyerte a választásokat. Egy ilyen mértékű megszorítás még a mostani Fideszt is megrengetné. Az akkori MSZP-t pedig meg is rengette. A Tárki szerint míg májusban 52, júniusban 49, addig júliusban már csak 38, szeptemberben pedig 33 százalék volt az MSZP támogatottsága, októberre pedig még vissza is emelkedett 41 százalékra. A Medián adatai is hasonlót mutatnak. A májusi 37 százalékról szeptember elejére 23 százalékra esett vissza az MSZP támogatottsága, és szeptember végére nőtt vissza 25 százalékra. Azt láthatjuk, utoljára pont az őszödi beszéd hatására emelkedett az akkori kormánypárt támogatottsága, de azóta se tudja visszaszerezni 2006 májusi támogatottságát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.