2016. május 31., kedd

NÉZZÜNK RÁ AZ OKTATÁSI RENDSZERÜNKRE IS!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.05.30.


Meggyőződésem, hogy nem jó az oktatási rendszerünk, de annak közegével, társadalmi állapotainkkal is komoly problémák vannak, az elemzést ott kellene kezdeni, ha elemezni akarnánk. Mivel rájöttem, hogy röviden és velősen nem tudnék írni erről a témáról, ráadásul annyi elemzést lehet találni mostanában, hogy ezért arra jutottam, inkább körbekérdezem azokat a számomra mérvadó kollégákat, akikkel mostanában sokat dolgozom, akik véleményére sokat adok.

Feltettem tehát nekik a kérdést, mit gondolnak az oktatási rendszerünkről. Ők valamennyien olyanok, akik sokat tanultak életükben, dolgoztak sok szférában, ismerik a gazdasági környezetet, gyerekeik vannak, bizonyos értelemben van, aki tanít is közülük, tréningeket tart.

Ezeket mondták:

"Szerintem az oktatási rendszer nagyon a lexikális, a valós életben csak nagyon csekély mértékben használható tudást ad a gyerekeknek, miközben nem tanítja meg őket a kreatív, problémamegoldó gondolkodás alapjaira, amivel viszont a munkaerőpiacon érvényesülni lehet/kell. Emellett 'szemet hunynak' afelett is, hogy lényegében már ma is - nem beszélve az 5-10 év múlva várható munkaerő piaci helyzetről - teljesen megváltoztak a munkakörök, így az ebből fakadó követelmények is. A követelményekre pedig az iskolában kellene felkészülni. Az Aranybulla mikor volt c. kérdések özöne és (nem)tudása helyett sokkal fontosabb lenne, ha mondjuk egy cég működéséről, a kapcsolatok fontosságáról, a kommunikációs készségekről vagy a 'hol/hogyan keresd a választ, ha nem tudsz valamit' típusú szemléletről tanulhatnának a gyerekek, erre felkészített pedagógusoktól."

"Nem az életre készít fel az iskola. Emellett sokszor hallok olyat, hogy az jelentkezik tanító/tanárképzőbe, akit nem vesznek fel sehova, csak oda. Ez nem tudom mennyire általános, de visszagondolva a régi osztálytársakra, sajnos saját tapasztalatok is erősítik. Minden tisztelet a rátermett, elhivatott, motivált tanároknak! Azt látom, hogy ha 1-2 ilyen kijut a gyereknek, már örülhetünk."


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.