2016. május 25., szerda

SOSEM LÁTOTT SZIGOR JÖN AZ ADATVÉDELEMBEN

INDEX
Szerző: Bolcsó Dániel
2016.06.24.


Mostantól él az áprilisban elfogadott, de már négy éve készülő rendelet, a GDPR, amely az Európai Unió adatvédelmét hivatott közös nevezőre hozni 2018-tól. Az új szabályozás halad a digitális korral, és egységes európai adatkezelést tesz lehetővé, bár a kritikusai szerint túl bonyolult és nagyon szigorú. De miért kellettek új szabályok, és mi az, ami ezekből számunkra is észrevehető lesz? És hogy jön a képbe Amerika?

Az egyik legkézzelfoghatóbb elem, hogy a cégeknek részletesebb tájékoztatást kell majd adniuk a felhasználóknak, a rendelet az eddiginél aprólékosabban tartalmazza ennek a feltételeit. De milyen, az átlagfelhasználó számára is érzékelhető elemei vannak a GDPR-nek azon túl, hogy más tartalmú dokumentumra nyomja majd rá az oldal alján, hogy „elfogadom”?
  • Új kikötés, hogy a tájékoztatást egyszerű és közérthető formában, könnyen hozzáférhetően kell tálalni. Ennek része lesz valamilyen – még nem kidolgozott – egységes piktogramkészlet is, amellyel a szövegnél szembetűnőbben is jelezni kell majd a cégeknek az adatkezelési gyakorlatuk főbb jellemzőit.
  • Az adatkezeléshez világos hozzájárulás szükséges, 16 éven aluli gyerekek esetében a szülőtől is.
  • Minden felhasználónak joga lesz a személyes adatai töröltetéséhez, ha már nem kívánja használni az adott szolgáltatást.
  • Az adathordozhatóság eddig nem igazán volt szabályozva. Ezentúl olyan formában kell majd átadni az adatokat, hogy azt egy másik szolgálatóhoz mindenféle átalakítgatás nélkül át lehessen vinni. A technológiasemlegesség jegyében ez nem konkrét formátumokat jelent, de hangsúly került a kompatibilitásra és átjárhatóságra.
  • A rendelet tartalmazza az értesülés jogát adatvédelmi incidenseknél, magyarul ha hekkertámadás vagy más, a felhasználót érintő biztonsági esemény következik be, ezekről a cégeknek ezentúl be kell majd számolniuk, illetve mindig értesíteniük kell az őket felügyelő adatvédelmi hatóságot is.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.