2016. május 31., kedd

TIZENKÉT GRAFIKON MAGYARORSZÁG EU-TÁMOGATÁSAINAK POLITIKAI BEFOLYÁSOLTSÁGÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2016.05.31.


Az EU szándékai szerint egy tagország európai uniós támogatásainak elosztása jellemzően szabályozott keretek között, konkrét céllal történik: ez lehet egy-egy régió felzárkóztatása, munkahelyteremtés vagy éppen az alapvető infrastruktúra modernizálása. Ami biztosan állítható: olyan EU-támogatás nincs, melynek helyi politikával kapcsolatos céljai vannak – például egy adott párt pozícióinak megerősítése, illetve népszerűsítése a választópolgárok körében. Ennek szellemében ellenőriztük le, hogy a 2007 és 2015 között elnyert EU-támogatások összege és a település polgármesterének politikai hovatartozása között felfedezhető-e valamilyen kapcsolat. Tizenkét diagram következik a pártpolitika és hazánk EU-támogatásainak viszonyáról.
Előzmények
Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében
Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések
Az Átlátszó EU-támogatás dossziéja
Annak érdekében, hogy a támogatások mértéke a települések lélekszámától függetlenül legyen összevethető, mindent egy főre vetítve fejeztünk ki. Fontos ugyanakkor figyelembe venni a lakosság eloszlását is a helyi polgármester politikai hovatartozása szerint, hiszen az egy főre jutó támogatások csak ezzel az eloszlással együtt fejezik ki, hogy mekkora tömegek a kedvezményezettjei az EU finanszírozási programjainak.

Mint első ábránkon látható, az elmúlt 2 választási ciklusban a lakosság nagyjából kétharmada kormánypárti, egyharmada pedig jellemzően független polgármester vezette településen élt, az ellenzéki pártok polgármesterei mára unikornisnak számítanak. A szocialista kormány alatt ez az arány sokkal kiegyenlítettebb volt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.