2016. május 26., csütörtök

TRÜKKÖZIK A KORMÁNY AZ ISKOLASZÖVETKEZETBEN DOLGOZÓ DIÁKOK JOGAIVAL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.26.


2017. január 1-jét követően az iskolaszövetkezeti diákok és hallgatók döntő többsége a gyakorlatban munkaviszonyban fog dolgozni, csak éppen papíron nem, és ezt a színleltséget a törvény fogja biztosítani. Megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok munkavégzését, illetve gyakorlatát szabályozza.

A változtatásoknak köszönthetően a diákok foglalkoztatásának szabályozása kikerült a Munka törvénykönyvéből, amely a legnagyobb védelmet adja, és a legtöbb garanciát biztosítja az összes munkavállalónak a törvények közül. Mindezt valószínűleg csak azért lépi meg a Fidesz, mert kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen az iskolaszövetkezeti diák- és hallgató-munkavállalónak járó fizetett szabadság miatt. A módosítás az EU átmeneti átverésére jó lehet, azonban a közjót nem szolgálja.

A kormány a nemrég elfogadott módosítójával kivette az önálló fejezetként szereplő iskolaszövetkezeti foglalkoztatást a Munka törvénykönyve hatálya alól úgy, hogy mostantól a diákok foglalkoztatását részben a Polgári Törvénykönyvvel, részben a szövetkezeti törvénnyel szabályozzák. A Munka törvénykönyve a legnagyobb védelmet adja és a legtöbb garanciát biztosítja az összes munkavállalónak a jelen törvények közül,. A törvénymódosításnak köszönthetően azonban ezek a biztosítékok és garanciák egyszerűen eltűntek az iskolaszövetkezetben dolgozók számára.

A törvény erejével fogva megszüntetik 130 ezer diák és hallgató munkaszerződését január 1-jétől, és új személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell majd megkötni. Ez akár kétszázezer szerződés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő közel százharmincezer diák jelentős része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal.

Mindezt csak azért, mert kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen az iskolaszövetkezeti diák és hallgató munkavállalónak járó fizetett szabadság miatt. A módosítás tehát az EU átmeneti átverésére jó csak, azonban a közjót nem szolgálja...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.