2016. május 6., péntek

TUDJUK, MIT NÉZEL JÖVŐ NYÁRON

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: M. Tóth Balázs
2016.05.06.


A Marshall Project, avagy a bűnügyi oknyomozó újságírás csúcsa

Az idei
Pulitzer-díjat a magyarázó riport kategóriában egy alig két éve alapított online újság, a Marshall Project munkája kapta, amelyben egy sorozatos nemi erőszak nyomozását mutatják be. És az eseten keresztül azt, hogy a rendőrség mennyi hibát követett el, és mennyire nem volt képes megérteni az erőszak áldozatát. A sztoriból hamarosan hollywoodi krimi lesz, már készül a forgatókönyv.

A Marshall Projectről

A szervezet alapítója a New York Times volt újságírója, Neil Barsky, aki elment hedge fund managernek, és csinált egy rahedli pénzt. De akart valamit kezdeni azzal, hogy az amerikai büntető igazságszolgáltatás romokban van. Amikor megkérdezték, miért kezdett el foglalkozni az emberi jogokkal, ezt válaszolta: „Korábban életemben nem tettem semmi rosszat. De semmi jót sem.” És sokan úgy érzik, az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszer az utolsó utáni percben van; valahogy úgy, ahogyan a magyar egészségügy. Ezért Barsky adott egymillió dollárt saját pénzből, valamint kért még sikeres befektető haverjaitól pénzt és alapítványoktól. Összeszedtek ötmillió dollárt és elindult a lap. Aminek a célja a széles amerikai közönség figyelmének felhívása arra, hogy a szabadság földjén tán még sem járja, hogy lakosságarányosan több ember van börtönben, mint Oroszországban vagy Kínában.

A szervezetet ma Carol Bogart, a Human Rights Watch korábbi szóvivője irányítja, előtte pedig a főszerkesztő Bill Keller töltötte be ugyanezt a posztot, aki 2003 és 2011 között a New York Times főszerkesztője volt...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.