2016. május 16., hétfő

ÜSD AZ ÖREGET!

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.05.16.


Nem tudom, megfigyelte-e már a nyájas olvasó, hogy a nyugdíjak és nyugdíjasok elleni hangok mindig akkor erősödnek meg, amikor a „nyugdíjemelés” ideje elérkezik és megnő a „társadalom eltartottjainak” elégedetlenkedése. Ilyenkor előpattan néhány politikus és független szakértő, akik megmagyarázzák a nyugdíjasoknak, hogy egyrészt örüljenek, hogy élnek, másrészt örüljenek, hogy ilyen jól élnek, harmadrészt soha ilyen jó még nem volt nyugdíjasnak lenni, tehát így becsüljék meg magukat, de leginkább a gondoskodó államot, értsd a kormányzó pártot.

Ha itt megállnak, még nincs is semmi baj, mert hiszen ez a kormány és a kormányzó párt éppen irgalmasságáról és gondoskodásáról roppant híres, de lehet, hogy inkább az ennek propagandájába feccölt milliárdokból tartja fenn saját jó hírének nimbuszát. Szóval, ha itt megállnának, akkor az ember csak nyel egyet és megy a dolgára. De nem. Ilyenkor még elhangzik egy-két jól burkolt fenyegetés. Örülhetnek a nyugdíjasok, hogy sokan vannak és nagy tömegben választók, ezért nyalják a feneküket. A nyugdíjrendszerünk elavult, nem képes megfelelően kiszolgálni a mértéktelenül megnövekedett nyugdíjas-létszámot. A nyugdíjkassza kimerült, lehet, hogy nem fogjuk tudni kifizetni a járandóságokat. Figyelmezzünk csak a görögökre! Miközben nálunk visszaadták a vérszomjas szocialista Gyurcsány-párt által elvett 13. havi nyugdíjat (hogy ez miképpen jött ki?! – több, mint röhejes), addig a görögök már negyedik alkalommal csökkentik a nyugdíjakat. De eljön majd a kényszerű cselekvés ideje nálunk is! Mulatságos érv, ha azt nézzük, hogy Görögországban 2015-ben az átlagnyugdíj 1100 Euró volt, míg nálunk napi áron sem érte el a 375 eurót, és ezt nem a 110 eurós kisnyugdíjasok kapják, hanem a 2 022 000 nyugdíjas (2015-ös szám) átlaga. Magyarországon a munkaképes korú lakosság száma egyébként 6,5 millió, amelyből alig több, mint a fele rendelkezik munkából származó jövedelemmel. S ebben benne van az az 1 millió új munkahely is, amelyről manapság nem sok szó esik.

És el is jutottunk a probléma egyik lényegi kérdéséhez. Dino Buzzati Hajtóvadászat öregekre című művében hangzik fel az üvöltés: Üsd az öreget.

De vajon tényleg eltartottak-e a magyar nyugdíjasok? Élősködők-e a társadalom testén?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.