2016. május 3., kedd

VÉGLEGES DÖNTÉS MAGYARORSZÁG ELHAGYÁSA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.02.


Vajon mennyiben változott az elmúlt években a határátkelés? Még mindig végleges döntés a legtöbbeknél egy új élet kezdete külföldön, vagy lassan kezdünk „hozzászokni” ahhoz, hogy jövünk és megyünk, pár évet Magyarországon élünk, párat pedig valahol külföldön? Ezek a kérdések is felmerültek egy beszélgetésen, melyre a blogot is meghívták.

Mielőtt belevágnék ebbe a beszámolóba, hadd javasoljam mindenkinek, hogy ha tudja, feltétlenül nézze meg a Brooklyn című filmet, ami ugyan az ötvenes években játszódik, és egy Írországból New Yorkba (innen a cím) kivándorló lány történetét, beilleszkedési nehézségeit, illetve a régi és új élete, két világ közti vívódását mutatja be, de rengeteg áthallás (sok esetben a reménytelenség, a munkanélküliség, stb.) van a mai magyarországi helyzetre, és egyébként is egy jó mozi. (Mást ne mondjak, a forgatókönyvet Nick Hornby írta.)

A film utáni, a Marie Claire Filmnapok keretében zajló beszélgetés persze a határátkelésről szólt, ezen belül is részben arról, vajon miként látjuk ma az elvándorlás témáját, és aki elmegy, végleg teszi-e, vagy lassan az életünk része lesz az ideiglenes (?) külföldi élet.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.