2016. május 27., péntek

VIKTOR AZ ASZTALRA CSAP ÉS MEGMENTI A MAGYAR GAZDASÁGOT

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnythy Géza
2016.05.27.


Egészen zavarba jöttem attól, hogy Orbán Viktor válságstábot hívott össze a gazdaság élénkítése érdekében, mert az első éves GDP-adat mindössze fél százalék lett, amit csak a félhulla Görögország tudott alulmúlni. Azon túllépve is igen érdekes ez a válságstábos javaslat, hogy a hívek szerint Viktor most épp a gazdaság verőerén tartja a mutatóujját és azonnal reagál minden gondra-bajra, az antiviktoriánusok szerint meg azzal használna a legtöbbet a gazdaságnak, ha kitakarodna onnan a picsába a cimborái és rokonai alkotta csapattal együtt.

Induljunk ki abból, hogy a kijelentés mögött az a helyes felismerés húzódik, hogy szarban vagyunk. És tenni kellene valamit. Ez a tény - felismerés - önmagában rendkívül örvendetes, hiszen valamilyen helyes következtetést vont le a kormány a valóságot illetően. Ez azért nem akármi. Sajnos a felismerés a másik lényeges területre nem terjedt ki, tudniillik a kitakarodásra a gazdaságból.

Tehát gebasz van - állítja a kormány. De hát hogyan lehetséges ez? Hiszen eleddig szárnyaltunk, mint az albatrosz vagy tököm tudja, milyen hipercsirke. És ha eddig mi voltunk a csúcsszuper aztakurva de száguldunk, akkor hogyan lehetséges, hogy egyetlen negyedév alatt semmibe foszlott az egész? Hiszen ha a száguldás azért van, mert mi vagyunk az istenkirályok, akkor halálosan lényegtelen, mi történt az első negyedévben, hiszen majd a következő negyedévekben szépen korrigál a GDP-adat és év végére nem is lehet majd észrevenni a gyenge rajtot...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.