2016. június 24., péntek

A BREXIT CSAK AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.24.


A Brexit eredménye, azaz, hogy a britek többsége az Unió elhagyása mellett döntött, nem csupán a brit politika és az Európai Unió válságát mutatja. Ennél jóval többet. Azt a politikai és gazdasági válságot, amelyre a politikai elitek Nagy-Britanniától Magyarországig, a Fülöp-szigetektől az USÁ-ig nem tudnak választ adni a 2008-as válság óta. Vagy rossz választ adnak.

A következő napokban sorra fogják elmondani az értelmiségi elemzők, hogy a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb korosztály szavazott az EU elhagyására. A válasz pedig erre nem az lesz, hogy azért, mert a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb lakosság szenvedte meg a legjobban a válságot, és élvezte legkevésbé az Unió hasznát, hanem valamiféle elitista konszenzus fog kialakulni, miszerint ők egyszerűen csak hülyék. Pedig nem hülyék, és ha még mindig komolyan gondoljuk a demokrácia nevű projektet, akkor azt kell figyelembe vennünk, hogy az ő szempontjukból ez a szavazat teljesen érthető volt.

Az egisztenciális ellehetetlenülésre és a megélhetés biztonságának elvesztésére, a lakhatási válságra, a biztos munkahelyek hiányára ugyanis senki se kínált nekik választ. A mainstream elit ignorálta a problémáikat, a dühüket pedig a jobboldal és a szélsőjobboldal az EU elleni népszavazásba csatornázta be.

De ne tegyünk úgy, mintha a Brexit egyedülálló és előzmény nélküli lenne. A tegnapi és mai nap történései, ha nem is megjósolhatóak voltak, de megvolt a valószínűségük, és ezt a valószínűséget az elmúlt évek, évtizedek rossz politikai és gazdasági döntései tették valósággá...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.