2016. június 28., kedd

A BREXIT ÉS AZ EURÓPAI MAGYARORSZÁG

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.06.28.


A kilépésről döntő népszavazás fontos tanulsága, hogy mindig ára van annak, ha egy politikai elitcsoport hazugságokkal hergel olyan választókat, akiknek vannak jogos és kezeletlen sérelmei. A felelőtlen populizmusok erre nem a választói hangulat alapját jelentő bajok megoldásával, hanem álproblémák teremtésével és úgynevezett megoldásával válaszolnak. Ilyen kérdés hazánk európai jövője is. Az Együtt józan útja elutasítja a Fidesz megosztó hazugságait.

Van számos olyan angol ismerősöm, aki az elit tagjaként, libertárius meggyőződésből szavazott a kilépésre. Tiszta megfontolások mozgatták őket, és a nemzeti parlament szuverenitásának visszaszerzési vágya egy, a saját gondjait nehezen megoldó Európai Uniótól félve. De a múlt csütörtöki döntésben az ilyen választók voltak kisebbségben.
 
A többség legyen bár városi vagy vidéki, nyugdíjas vagy aktív korú, azért szavazott a kilépésre, mert meggyőzték a kilépéspártiak határozott, részben igaz, részben manipulatív érvei. De ennek alapját jó két évtizednyi leegyszerűsítő, EU-ellenes angliai propaganda teremtette meg.
 
Nem igaz, hogy sokba kerülnek a vendégmunkások. Nem igaz, hogy nem építi az Egyesült Királyságot az EU. Nem igaz, hogy aránytalanul drága a brüsszeli adminisztráció. Ugyanakkor igaz, hogy bátortalan a közösség a piaci reformok és a világkereskedelem területén. A kelet-európai országok integrációja költséges és eredménytelen volt, ráadásul sok olyan korrupcióval társult, amit a brüsszeli adminisztráció nem tudott megakadályozni. A világgazdasági válság és a működésképtelen Eurózóna bajait sem képes immár közel egy évtizede megoldani az EU és az közösséget alkotó nemzetállami vezetők testülete...
 

1 megjegyzés:

  1. ...A demokrácia utat nyit a demagógiának, de annak is, hogy eszünknél maradjunk. A kilépést meglovagló politikusok és a bulvársajtó nem naggyá tették Britanniát, hanem leitatták, és most kifizettetik vele a buli árát. A többiek szinte ingyen tanulhatják meg a leckét: butaságból nem érdemes gólemet építeni. Mert a butaságra ugyanaz igaz, ami a szuronyokra: sok mindent el lehet érni velük, csak nyugodtan ülni rajtuk, az nem megy.

    Tóta W.: Egy sziget lehetősége (HVG)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.