2016. június 25., szombat

A BRITEK KILÉPNEK: FELKÉSZÜL MAGYARORSZÁG

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.06.24.


Senkinek egy picinyke kételye ne legyen azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor okos fejecskéjében már ott van a kilépési menetrend.

A britek rosszul döntöttek. Egy ócska politikai játszma áldozatául estek. Cameron elszámolta magát. Abban hitt, hogy amit évek alatt összehordott az EU ellen, és amivel megzsarolhatta Brüsszelt, azt néhány hét alatt a visszájára tudja beszélni, hogy úgy manipulálja a briteket, ahogy akarja. Nem sikerült.

Magyarország számára és az egész EU, de mindenek előtt Nagy-Britannia számára nagyon rossz döntés született a tegnapi népszavazáson. Amelyből egyébként igazából csak annyit tudtunk meg, hogy a britek súlyosan megosztott véleményen vannak arról, jó-e nekik az Európai Unió vagy nem. A 48-52 erősen döntetlen szagú. Statisztikailag nézve, valójában az is. Sőt, azt lehet mondani, hogy az elmúlt évek pszichológiai hadviselése után, még nagyon szép is a 48 százalékos maradási arány. Mégis, akármekkora, de számszakilag többségben a kilépni akarók vannak, így London szakít Brüsszellel.
 
A népszavazás másik tanulsága, hogy nem szabad ilyen kérdéseket népszavazásra vinni. Főleg úgy nem, ahogy Cameron tette, aki abban hitt, hogy a közvélemény bármilyen eredményre manipulálható. Persze a „ne tegyük fel népszavazásra” megállapítás burkoltan azt is jelenti, hogy nem lehet mindent az emberek többségére bízni, ha nem csak demokratikus, de ésszerű döntést is akarunk egy kérdésről. Olyasmiről döntöttek a britek milliói, amivel kapcsolatban inkább – mindkét oldalon persze – az emócióik vezették a tollat a kezükben, amikor az ikszet a maradáshoz, vagy a kilépéshez húzták be. Nem az észérvek számítottak, mert azokat meghallani a többség süket volt.
 
Az emberek többsége mindkét oldalon egyformán nem látott és nem hallott, csak szavazott. Senkit nem érdekeltek az ellentétes véleményt képviselők indokai. Nem a kilépés ellen és mellett szóló érveket mérlegelte több 10 millió brit, hanem a személyes érzelmi viszonyát fejezte ki az EU-val szemben, amit a brit bulvársajtó sulykolt éveken keresztül a fejekbe az idióta brüsszeli, ingyenélő bürokratákról és a hülye uniós szabályokról. Az egyszerű gondolkodású brit szavazót – megkockáztatom – még az is a kilépés mellé állította, hogy legyen csak rosszabb a gazdagoknak, a nagy cégeknek, a multiknak. Menjen innen mindenki a francba, megvagyunk mi itt magunknak, britek, ahogy évszázadokig megvoltunk...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.