2016. június 27., hétfő

A FELHÁBORODÁST BIZONYOS ERŐK HATALOMRA VÁLTJÁK - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.27.


A New York Times szerint a brit népszavazás nem egyszerűen csapás a szigetország gazdasága számára, hanem megdönti a liberális rendnek azt az alapvető feltételezését, hogy a voksolásra jogosultak a saját érdeküknek megfelelően járnak el.

Az elmúlt 50 év elhitette, hogy a nacionalizmus, az idegengyűlölet és az előítélet nem több merő ésszerűtlenségnél, és hogy a piac torzulásai el fognak tűnni. A múlt heti eredmény megmutatta, hogy sokak számára az identitás fontosabb, mint a gazdaság, bár nagy árat fizetnek majd azért, hogy megmaradjon az a társadalmi rend, amelyben biztonságban és erősnek érezhetik magukat.

Főleg a globalizáció vesztesei úgy fejezik ki nyugtalanságukat a változások miatt, hogy elsősorban a külföldiekre összpontosítanak. A kormányok bizonyították, hogy nincs válaszuk ezekre az aggályokra, még akkor sem, ha egyre nagyobb a tét. Nagy-Britanniában a bevándorlás növelte a GDP-t, csökkentette viszont az egészségügy és a nyugdíjrendszer költségeit, ily módon segített mérsékelni az adókat. 47 % mégis azt mondta egy felmérésben, hogy az idegenek rosszat tesznek a gazdaságnak. A referendumon az derült ki, hogy főleg olyan körzetekben szavaztak a Brexit mellett, ahol kevés a külföldi, ám alacsonyak a bérek.

Persze a bevándorlás-ellenességnek nemcsak gazdasági, hanem politikai kockázatai is vannak. Magyarországon pl. ez a hozzáállás jócskán megdobta Orbán Viktor népszerűségét, de ugyanez igaz a szélsőséges Jobbikra is. A kormányfőt bírálják a sajtószabadság és az igazságügy függetlenségének korlátozásáért. A lakosság minden rétegében megtalálhatóak a tekintélyelvűek, akik rendet akarnak. És amikor úgy érzik, hogy veszély fenyegeti őket a társadalmi átalakulás folytán, kemény, büntető politikát követelnek, ideértve a határok lezárását, hogy dobják ki a másokat és vonják felelősségre az erkölcsileg deviánsokat. A globalizáció folytatódik, és a Brexit okozta felfordulás csak további változások, megpróbáltatások, illetve instabilitás forrása lehet...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.