2016. június 25., szombat

A FUTBALL MOSTANTÓL NEMZETI ÜGY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.24.


Orbán rádióbeszédében azt mondta a futball Eb kapcsán, hogy a "sport" nemzeti ügy. A sport alatt természetesen a futballt kell érteni, más sportágak megközelítőleg sem kapnak akkora támogatást, mint a futball. Megszűnnek a nemzeti ellentétek, megvan a közös nevező. Aki ennek nem része, az nem része a nemzetnek.

A futball eddig nem volt nemzeti ügy, kizárólag Orbán és a Fidesz ügye volt, amit a sikeres Eb-szereplésig nemcsak az álellenzék, hanem az ország nagyobb része is elutasított. A Vezér kijelentései nem azt jelentik, hogy a futball ezentúl nem Orbán és a Fidesz ügye, hanem azt, hogy az egész nemzetnek Orbán és a Fidesz mellé kell állnia.

Nem a futball kisajátítása és politikai felhasználása szűnik meg a Fidesz és a rendszer által, hanem az egész nemzetet (politikai ellenfeleit is) a Fidesz politikája mellé állítja. Egyesíti a futball az egy zászló és egy vezér alatt a nemzetet, amely legitimnek ismeri el az államcsínnyel létrehozott rendszert. Kifogásolhatja ugyan a rendszeren belül, hogy itt-ott vannak hibák (hol nincsenek, majd a kormány kijavítja), de alapvetően létrejött Orbán-rendszere mellett a közmegegyezés. Mindenki üdvözli a nemzeti egységet, a futball által létrejött nemzeti minimumot. Az ellenzékiség felszívódott a gólokban...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.