2016. június 8., szerda

A GYÓGYÍTÓ KERÉK VONZÁSÁBAN

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Németh Tibor
2016.06.07.


A Waseskun olyan non-profit gyógyító központ Kanadában, mely a büntetés-végrehajtási rendszerbe illeszkedve, az Igazságügyi Minisztériummal közös program keretében biztosít lehetőséget személyiségépítésre azoknak a raboknak, akik vállalják, hogy rehabilitációjukat őslakos tanításokra és szertartásokra alapozva készítik elő.

Noha az Első Népek (indiánok, eszkimók, valamint a francia telepesek és indiánok keveredéséből származó, mára nemzetiségi öntudatra ébredt métis-k) Kanada lakosságának mindössze 4,3 %-át alkotják, a börtönökben fogvatartott őslakos személyek össznépességhez viszonyított folyamatosan növekvő arányszáma 23,2 %. A nemzetközi porondon nehezen vállalható folyamat kezelésére tett kísérletként az Igazságügyi Minisztérium a társadalom számára kicsiny veszélyt jelentő fogvatartottaknak lehetőséget kínál arra, hogy a börtönökön kívül működő olyan gyógyító központok valamelyikébe kérjék felvételüket, ahol gyógyulni tanítják őket.
 
Gyógyító központok már évekkel azelőtt működtek szerte az országban, ahogy a kanadai büntetés-végrehajtási rendszer vezetői felismerték ezek gyakorlati hasznát. Az új évezredre az igazságügyben és a büntetés-végrehajtásban dolgozó tisztségviselők közül is sokan elfogadták, hogy ezek hatékony eszközt kínálnak az őslakos elítéltek közösségbe illesztésének elősegítésére – 2014-re tizenöt ilyen működött az országban– ezek egyike a Waseskun Gyógyító Központ (Waseskun Healing Center). Waseskun krí (angolosan: cree) nyelven az a vihart követő időszak, amikor a oszló-szétfoszló sötét felhőkön először tör át a napfény, és villan meg az ég kékje.
 
Se őrtorony, se acélkerítés, pedig a bentlakók börtönbüntetésüket töltik. A tizenhatezer négyzetméteres terület Montrealtól 80 kilométerre fekszik az erdő szélén, egy folyó partján. Minden elítéltnek saját szobája, íróasztala, széke van; ketten-hárman osztoznak egy fürdőszobán...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.