2016. június 10., péntek

AZ ALAPJÖVEDELEM ÉS A ROBOTOK

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.06.09.


A vasárnapi svájci népszavazás miatt rövid időre megint vetült némi figyelem a feltétel nélküli alapjövedelem ötletére. Szokás szerint, most is két markáns vélemény csapott össze, az egyik szerint ez nettó hülyeség, túl sokba kerül és henyélésre késztetné az embereket, a másik szerint ez a legjobb megoldás a szociális gondokra, ezért sürgősen be kellene vezetni. A magam részéről most szeretnék egy harmadik véleményt kifejteni.

A svájci polgárok 78:22 százalék-arányban elutasították a javaslatot, amit persze lelkesen ünnepeltek az alapjövedelem ellenzői. Elsőre talán meglepő módon – ám érveik ismeretében érthetően – elégedetten nyilatkoztak a népszavazás kezdeményezői is. Mint mondták, ennél lényegesen rosszabb eredményre számítottak, hiszen minden politikai párt és persze a kormány is ellenezte az alapjövedelem bevezetését, és a javaslat gyakorlatilag csak az ötletet bocsátotta szavazásra, kevés konkrétummal. Sokan nyilván nem is elvi okokból, hanem a javaslat kidolgozatlansága miatt szavaztak ellene. A népszavazás kezdeményezői talán egyfajta marketing eszközként használták a referendumot, s most azt tartják sikernek, hogy a nemzetközi közvélemény felfigyelt az alapjövedelem ötletére.

Szóval a svájciak nem döntötték el, nem is dönthették el, hogy van-e létjogosultsága a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének. Szerintem ugyanis egyik gyakran ismételgetett vélemény sem helyes, miközben mindkettőben van némi igazság. Úgy vélem, hogy az alapjövedelmet be lehet, sőt valószínűleg be is kell majd vezetni – csak éppen nem most. Erre Svájc sem készült fel, hát még Magyarország. Eljő azonban az idő, amikor ez szükségessé válhat – ha nem is a közeli jövőben, de nem is a túl távoliban...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.