2016. június 1., szerda

AZ LMP VÁLASZTÁSA

MAGYAR NARANCS: LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.05.29.


Schiffer András távozásával az LMP legismertebb politikusát veszíti el. Schiffer politikai teljesítménye kiemelkedő: képes volt egy pártszakadás után is parlamentbe juttatni az LMP-t, és egyben tartani egy nagyon különböző gyökerekkel rendelkező politikai közösséget. Semmilyen szükségszerűség nincs abban, hogy sok városi liberális, Fidesztől leszakadó jobboldali konzervatív szavazó és zöld ügyeket fontosnak tartó választó ugyanabban a pártban találja meg politikai otthonát: ez elsősorban Schiffer következetességét és politikai éleslátást dicséri.

Távozása rövid távon aligha tesz jót a pártnak. Ám minden komoly politikai változás egyben lehetőség is: az LMP átgondolhatja – át kell hogy gondolja –, pontosan milyen szavazóknak milyen üzenetet kínál a magyar politikában. Ez pedig az LMP ma létező dilemmájának valamilyen feloldását követeli meg.

Az LMP politikai pozíciója és programjának tartalmi elemei ugyanis ma nincsenek teljesen szinkronban. Az LMP magára mint globalizációkritikus, esetenként rendszerellenes alakulat tekint, amely a rendszerváltás utáni politikai elittel szemben, a liberális kapitalizmus kritikusaként lép fel. A TTIP ellenzése, a következetes fellépés az atomenergia, a génmódosított élelmiszerek és általában a multinacionális tőke érdekei ellen ebbe a tartalmi sorba illeszkedik. E tekintetben az LMP nemzetközi zöld és újbaloldali pártokkal mutat rokonságot: példaképei és szellemi rokanai a Szíriza vagy az „Occupy” mozgalom lehetnek.

A fenti pozíció az európai politikai térben általában markáns baloldaliságot jelent – ahogyan az európai zöld pártok nagy része saját hazájában a baloldallal köt koalíciókat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.