2016. június 19., vasárnap

BALKONKERT - HARAG NÉLKÜL

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZBLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.06.17.


A balkonkertészkedésről igencsak sokféle aspektusból értekeztem már, a napokban azonban eszembe jutott egy olyan megközelítése ennek a manapság roppant népszerű hobbitevékenységnek, ami eddig nem került még porondra. A balkonkertészkedés terepe ugye a balkon, ezzel nem mondtam újat, a balkonok viszont rendszerint többen vannak, méghozzá egymáshoz közel, egymás alatt-fölött, mellett, ez a kényszerű közelség pedig magában is konfliktusforrás lehet, ha pedig még növények is laknak az erkélyen, máris előállt egy új ütközési pont.
 
Aki lakott már panelban, társasházban, tudja jól, hogy sosincs teljes harmónia és béke, mindig akad valami bosszankodnivaló, egy sírós baba, egy ugató kutya, egy folyosót koszoló szomszéd, vagy egy zsémbes lakó a fal túlfelén. Sajnos a balkonkert is generálhat vitákat, főképpen, ha az alattunk, mellettünk lakó az átlagnál kissé nyűgösebb, vagy eleve nem vagyunk vele a legbarátibb viszonyban, de akár egy semleges szomszédi kapcsolatot is elindíthat a lejtőn a balkonkertből fakadó ellentét. Lássuk akkor a leggyakoribb problémákat és lehetséges megoldásaikat!
 
Az egyik legalapvetőbb gond balkonok esetében általában a lehulló dolgokból fakadó harag. Ahol növények is vannak az erkélyen, ott biztosan leesik majd egy kevés föld, lehullanak levelek, lecsorog némi öntözővíz. Segíthetünk a dolgon, ha az erkély korlátjára nem kívülre, hanem belülre rögzítjük a kaspókat, virágládákat. Amennyiben ez nem lehetőséget, próbáljunk másfele terjeszkedni, például ahelyett, hogy kifele lógatnánk a növényeinket, pakoljuk őket az erkély belső falára, így kihasználatlan területnek is funkciót adhatunk egyben...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.