2016. június 17., péntek

BREXIT LÁZBAN ÉG A VILÁG - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.6.17.


A kitűnő bolgár elemző, Ivan Krasztev a New York Timesban adott hangot azon véleményének, hogy Kelet-Európa retteg a britek kiválásától, de egyben kész is arra. Merthogy az unióban valószínűleg könnyebb lesz az élet a britek nélkül, csak éppen nem valószínű, hogy az EU túléli, ha a jövő csütörtökön a távozás hívei győznek.

A szerző úgy látja, hogy az igazi tragédia ennélfogva a földrész középső és keleti felére vár. A régióra sajátos paradoxon a jellemző: egyrészt az itteni lakosság viszonyul a legbarátságosabban Brüsszelhez, másrészt viszont minden bizonnyal mi választjuk az leginkább összefogás-ellenes kormányokat.
 

A szófiai Liberális Stratégiai Központ vezetője úgy ítéli meg, hogy a kelet-európaiak azt szeretnék, ha fennmaradna a szervezet, hiszen ők az integráció legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak, viszont a legnagyobb vesztesek lennének, ha szétesik az összefogás. De arra is felkészülnek, ha félremennek a dolgok. Nem azért szavaznak nacionalistákra, mert az unió végét akarják, hanem mert nem szeretnék, ha felkészületlenül érné őket, ha az EU netán kollektív öngyilkosságot követ el. Itt egyfajta szociális pszichológia érhető tetten: a keletiek a szocializmus bukása idején szerzett tapasztalatok miatt nem bíznak az intézmények rugalmasságában. Még akkor is, ha ez esetben két, teljesen különböző dologról van is szó...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.