2016. június 25., szombat

BREXIT: MÉGIS VAN ÉLET AZ EU-N KÍVÜL

MANDINER BLOG
Szerző: dobray
2016.06.25.

 
Összeomlik-e a világ a Brexit után? Való igaz: nekünk az lett volna a legjobb, ha maradnak és együtt tudunk dübörögni az angol elefánttal, némi egyensúlyt teremtendő a német elefánttal szemben. Putyin és az Egyesült Államok örülhet, mert egy fajsúlyos szereplő kiszállt az EU-projektből.
 
Számos szempontot kitárgyaltunk már különös gyorsasággal a Facebookon, az azon kívüli interneten és az offline-világban: hogy hülyék-e az angolok; elcseszték-e a vidéki idősek a városi fiatalok életét; hogy hübrisz, gőg lenézni a népet, főleg ha demokráciát játszunk; hogy nem fog tanulni az egészből az EU-s elit: Cameron lemondott, Juncker nem fog.
 
Egy szempont eddig még kimaradt: hogy vajon miért is hüledezünk ennyire, akárhogy is gondolkodtunk eddig a Brexitről? Azért, mert elképzelhetetlennek tartottuk, hogy tényleg megtörténik. Talán azok is annak tartották, akik mellette voltak – mint egyes szavazók, akik úgy vélték, úgysem ér sokat a szavazatuk, úgyis bent maradnak, akkor meg inkább protestszavaznak.
 
Úgy teszünk, mint kamasz gyerek az első szakítás után, miután kidobta a kedvese: el nem tudjuk képzelni, hogy volt élet a lelépett kedves előtt – pedig volt. És valószínűleg élveztük is. Akárhogy vélekedtünk az EU-ról és működéséről, kívánatosnak tartjuk vagy elegünk van belőle, tudnunk kell: mégis csak egy összesen jó hatvan éves történetről van szó. Jelen formájában meg talán húsz-huszonöt évesről. Azelőtt is voltak országok, szövetségek, EU nélkül. Volt élet. Nem is akármilyen...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.