2016. június 25., szombat

BREXIT: ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.06.24.


Beszélünk egy 2 éves átmeneti időszakról a népszavazás után és annak a megújításával kapcsolatos nehézségekről. Minden elemzés ebből indul ki. A véleményem szerint azonban a helyzet ennél biztosan lényegesen bonyolultabb. Ugyanis a kilépés kapcsán legalább 3 szakasszal kell számolni. Mert a mostani népszavazásnak nincs nemzetközi jogi következménye. Márpedig ez azt jelenti, hogy a kilépési folyamat nem a távozásra mutató népszavazási győzelemmel kezdődik, hanem a kilépési szándék hivatalos bejelentésével.

A két lépés között pedig nem tudjuk, hogy mennyi idő telik el. Mert ugye alapvetően a probléma az, hogy a kilépés győzelme esetén először meg kell határozni, hogy ki és hogyan készíti elő a kilépést. Ennek kapcsán jön egy hosszabb előkészítő munka, ami során sokmindent mérlegelni kell, hatástanulmányok is készülhetnek, és beindul a diplomácia, ami kapcsán már lehet tisztázni mi történik egy esetleges kilépés után. Az első szakasz tehát az előkészítés. És ez bármennyi ideig tarthat. És az itt lévő konszenzus keresés nem feltétlenül csak belpolitikai kérdés.
 
Ha itt megszületik egy alap konszenzus, akkor elindulhat ennek a végrehajtása. De itt is van a kilépés hivatalos bejelentése előtti teendők sora, ez idő alatt a folyamat megfordítható és jön a kilépési folyamat elindításával elinduló harmadik szakasz. És nagyon nem lehet tudni, hogy a milyen helyzetből indulna a kilépési folyamat. Azt sem lehet tudni, hogy ez esetben London és az EU közötti erőviszonyok hogyan alakulnak ez idő alatt. És ne felejtsük el, London politikusai sem ma született kezdők. És a helyzet felfordításának minimum elméleti lehetősége van...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.