2016. június 8., szerda

CARPE DIEMTŐL A MINDFULNESSIG! - HOGYAN IS ÁLLUNK A MÚLTUNKKAL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.06.08.


Carpe diem, azaz élj a mában! Mindfulness, jelenlét minden pillanatban! Régi és újabb életbölcsességek, melyekkel gyakran találkozhatunk, de mit is jelentenek?  Valóban felesleges a múltunkkal foglalkozni, létezhet amolyan befejezett múlt, ha a saját életünkről beszélünk? Vagy csak a rossz fordítások és a téves értelmezések csapdájába estünk? Akkor most hogyan is állunk a múltunkkal?
 
Ragadd meg a napot!
 
A Carpe diem Horatiustól származó idézet, közismert fordítása az élj a mában, de pontosabban kifejezi az üzenetét a „Ragadd meg a napot!” fordítás. A Ragadd meg a napot üzenete, hogy értelmesen és élvezetesen éljünk. Ne halogassunk, ne beszéljünk mellé, éljük meg az érzelmeinket a maguk hitelességében. A mindfulness a XXI. század egyik kedvelt irányzata lett, ami egy hasonló szemléletet képvisel – korszerű, divatosabb köntösbe csomagolva:  tudatos jelenlét a saját életünkben, tudatos figyelem, teljes odafigyelés.
 
Bármelyik megközelítést nézzük is, egy szó sem esik arról, hogy felejtsd el a múltadat, ne legyenek emlékeid, mint ahogyan azt sem jelenti, hogy ne gondolj a jövőre és ne legyenek céljaid!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.