2016. június 25., szombat

HÁBORÚ LESZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Eörsi Mátyás
2016.06.24.


A mai napon Spanyolország bejelentette területi igényét Gibraltárra. Amikor Spanyolország és az Egyesült Királyság is az EU tagjai voltak, ilyen, vagy ehhez hasonló bejelentést soha egyetlen tagállam nem tett. Azon a napon, és eggyel sem később, amikor a britek megszavazták a kilépést az EU-ból, megszületett az első területi igényről szóló bejelentés.
 
Ám nem Gibraltár miatt lesz háború. A brit népszavazás megerősíti a nettó befizető államok euroszkeptikus pártjait, amelyek saját országukban is népszavazást fognak követelni. Az első kilépéshez vezető népszavazás után nehéz lesz a kormányoknak ellenállni hasonló népszavazásoknak, az euroszkeptikusok azt fogják állítani, nem minden alap nélkül, hogy szemben a brit kormánnyal, a saját kormányuk fél a néptől. Amennyiben pedig a népszavazásokat sorra kiírják, bizony nagy az esélye annak, hogy újabb országok szakadhatnak ki az EU-ból. Emlékezzünk egy francia és egy német népszavazásra az európai alkotmányról, emlékezzünk a dán népszavazásokra, a csak másodjára korrigált ír népszavazásra, hadd ne folytassam a sort.
 
A dezintegrálódó Európa által magukra hagyott országok feladni kényszerülnek, hogy gondjaikra közös megoldást keressenek. Márpedig gondok lesznek. Ha csak Gibraltár példáját vesszük, miközben a spanyoloknak régóta fáj rá a foga, így most, Katalónia kiválásától tartva a spanyol kormány szívesen nyúlt egy megszokott problémakezeléshez: Külső konfliktussal elfojtani a belső feszültségeket. A dezintegrálódó Európa erre kiváló lehetőséget fog nyújtani.
 
Trump már meghirdette, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak le kell értékelnie a NATO-t, és ki kell vonulnia Európából, de Európa dezintegrációjával Trump győzelme nélkül is befellegzett a NATO-nak is. A NATO-t ugyan katonai ereje folytán az Amerikai Egyesült Államok vezeti, de a döntéshozatal konszenzuson alapul. A dezintegrálódott Európa semmilyen kérdésben sem lesz egységes, illetve mindenki a közös döntést valamelyen kétoldalú feszültség megoldására akarja majd felhasználni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.