2016. június 6., hétfő

HÁLÁTLANOK

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.06.


A kormány sokallja a civil szerzetek befolyását. A magyarországi civilek a valós erejüknél nagyobb befolyásra tesznek szert a magyar társadalomban – mondta szokásos sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter. Mármint azok, akiket szerinte külföldiek finanszíroznak. Főként a Soros.

Ha eltekintünk a kijelentés vitatható igazságtartalmától, már ami a finanszírozást és annak nevesítését illeti, jó néhány kérdést fölvet ez a kormányfőtől a külügyminiszterig visszhangzó nyilatkozat. A rendszerváltás idején sokan elfogadták Soros György anyagi támogatását, úgy is fogalmazhatunk, hogy az ő anyagi segítsége hozzájárult a civil társadalmat hallgatásra kényszerítő pártállami rendszer lebontásához. Ha most, negyedszázaddal a rendszerváltás után, a helyzet megismétlődését feltételezik, akkor ennek oka akár az is lehetne, hogy a civil társadalom semmibevételének szándéka hasonlóságot mutat a rendszerváltoztatást megelőző állapotokkal. Ami ezért nem elutasító kritikára, sokkal inkább önvizsgálatra késztethetné a jelenlegi, önmagát demokratikusnak hirdető kormányzatot.

Sőt, arra az önkritikus következtetésre is juthatnának, hogy az államhatalom által letagadhatatlanul anyagi támogatásban részesített szervezet - a Civil Összefogás Fórum - a segítség ellenére sem képes felvenni a versenyt a kormánnyal szemben fellépő civil megmozdulásokkal. A rendszerváltás idején a Hazafias Népfront utódszervezetének jelöltjei is elvéreztek a választásokon, mert a valós civil társadalom mindig más, mint a politikai központból irányított álcivil mozgalmak, amelyekkel az antidemokratikus hatalomviselők – éppen hatalmuk megtartása érdekében – szüntelenül próbálkoznak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.