2016. június 4., szombat

HIÁBA IGÉRGETETT KOCSIS MÁTÉ KERÜLETE - SÚLYOS BETEG ANYA ÉS CSALÁDJA KERÜLT AZ UTCÁRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PÓSFAI ORSI
2016.06.03.


Június másodikán, közvetlenül a meghosszabbított téli moratóriumi időszak után, végrehajtották az első idei józsefvárosi kilakoltatást. Ahogy ez már csak lenni szokott, most is egy nehéz helyzetben lévő családról van szó, ahol két beteg nagyszülő és három kiskorú gyermek is van az érintettek közt. Egészen tegnap délutánig abban a hitben éltek, hogy a kilakoltatás után az utcára kerülnek. Ráadásul úgy, hogy tavaly ősszel Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester azt ígérték, hogy jelentős változtatásokat fognak bevezetni a nyolcadik kerület lakhatással kapcsolatos ügykezelésébe.

2014 és 2015 között jelentősen megugrott a józsefvárosi kilakoltatások száma: 454 végrehajtási eljárás és 305 lakáskiürítési eljárás indult a kerület lakosaival szemben, miközben az 500 önkormányzati lakás közül közel 300 üresen áll, és összesen csak 9 százalékukat adják ki szociális alapon. Arról már nem is beszélve, hogy a nyolcadik kerületi önkormányzat már évek óta nem írt ki szociális alapon elbírált lakáspályázatot – 2009 és 2011 között mindössze 9 ilyen lakást pályáztattak meg, amire összesen 1400 pályázat érkezett.

2015 júniusában pedig hatályba lépett a józsefvárosi lakásrendelet módosítása, amely kikötötte, hogy bizonyos emberekkel nem köthet szerződést az önkormányzat. Olyanokkal, akiknek létező tartozása van az önkormányzat felé, vagy akik jogcím nélkül laknak egy lakásban, ezzel sokakat kizárva a szociális alapú lakhatásból.

A helyzetet természetesen a kerület rehabilitálása is súlyosbítja, amely ugyan névleg nem árt az ott lakóknak, azonban a gyakorlatban több „kipucolási” hullámot is megindított a környék házaiból.

Egy ilyen hullámnak esett áldozatul tavaly októberben a súlyosan beteg Andrea és családja, akit Magdolna utcai lakásából lakoltattak ki, A Város Mindenkié élőláncas tiltakozása ellenére. Az esetet azonban nagy felháborodás követte, és fényében (valamint számos józsefvárosi lakos érdekvédelmi erőfeszítéseinek köszönhetően) az önkormányzat hajlandó volt tárgyalásokat folytatni az AVM-mel, amelyek úgy tűnt, hogy pozitív eredményekkel zárultak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.