2016. június 11., szombat

KOMMUNISTÁZNI SZABAD, FASISZTÁZNI TILOS?

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.06.11.


A Szombathelyi Járásbíróság ítélete szerint becsületsértést valósít meg az, aki mások előtt lefasisztázza” a polgármestert, mivel ez a kifejezés sérti az emberi méltóságot. Büntetőjogi következmények nélkül lehet viszont ugyanezen bíróság szerint rohadt kommunistáknak” titulálni a városvezetőket, mivel a kommunista kifejezés köznapi használata miatt nem alkalmas a becsület csorbítására.
 
A szóban forgó ítélet, amelyet a Szombathelyi Törvényszék már helybenhagyott, egymagában is kiválóan példázza, mennyire kiszámíthatatlan és esetleges ma a büntetőbíróságok gyakorlata: nem tudhatjuk, hogy mikor kelnek a közhatalmat gyakorló személyek méltóságának védelmére olyan polgárokkal szemben, akik hangot mernek adni az államélet szereplőiről alkotott negatív értékítéletüknek. Ez tarthatatlan, a szólásszabadság érvényesülését szisztematikusan fenyegető helyzet, amelynek rendezését a felsőbíróságoktól várjuk.
 
A Kúria és az Alkotmánybíróság előtt indított eljárásokban képviselt ügyfelünk azért került összetűzésbe polgármesterével, mert nyilvános fórumokon tiltakozott a faluban található 200-250 fenyőfa kivágása ellen, amit a helyi önkormányzat rendelt el. A fenyőirtás napján a helyszínen személyesen is megjelent, hogy tiltakozásával megakadályozza a fakivágást, de távozásra késztették. Ekkor mondta az ott jelenlévő polgármesternek, hogy „Maga egy fasiszta!”, majd a szintén jelenlévő körjegyzőre és a polgármesterre, hogy „Rohadt kommunisták!”. E kijelentések miatt indult ellene büntetőeljárás becsületsértés vádjában...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.