2016. június 23., csütörtök

MAGYARORSZÁG 2016: CSAK A GAZDAGOKNAK LETT JOBB...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.23.


A válság óta szinte minden társadalmi csoport helyzete romlott, kivéve a legnagyobb jövedelemmel rendelkező háztartásoké, köszönhetően az Orbán-kormány adópolitikájának, ami egy olyan jövedelemtranszfernek felelt meg, ahol az alacsonyabb jövedelmű háztartásoktól csatornáztak át pénzeket a legmagasabb jövedelmű csoportok irányába. Mindeközben számos szociális támogatás megszűnt, és annak ellenére, hogy a kormánynak lett volna lehetősége feloldani a még 2009-ben befagyasztott transzfereket, nem éltek vele. 

Bár az elmúlt években a reálbérek nagyobb ütemben nőttek, mint a 2010-14 közötti időszakban, ezt elsősorban azok a szektorok húzták fel, ahol a munkaerőhiány miatt a nagyobb cégek kénytelenek voltak bért emelni. Általános értelemben tehát egyáltalán nem beszélhetünk arról, hogy mindenkinek jobb lett, amit az is igazol, hogy a kormány csuklóból kerüli a növekvő szegénység témájának megvitatását.

Egy friss kutatás szerint 2007-2014 között jelentősen emelkedtek Magyarországon a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségek. A gazdasági válság után egyedül a gazdagabbaknak lett jobb, minden más társadalmi csoport vesztese volt mind a válságnak, mind pedig az azt követő gazdaságpolitikai döntéseknek, így tehát a bal és a jobb oldali kormányoknak egyaránt benne van a kezük a folyamatban...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.