2016. június 29., szerda

MEGKOPASZTOTT DEMOKRÁCIA: A VÁROSLIGET A MIÉNK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Schmidt Hajnalka
2016.06.28.


A fővárosi zöldterületek védelmében folytatott civil polgári ellenállásra adott vasárnap éjszaka óta tartó, erősen eltúlzott válasz egy globális forgatókönyvet követ. A globális forgatókönyv szerint  most a ligetért aggódó helyiek lejáratása, hiteltelenítése, mozgalmuk megosztása, erőszakkal való megfélemlítése következik. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez a stratégia  nem csak a megoldás lehetőségét veszélyezteti, hanem alkalmazóit is könnyen hiteltelenné teheti.

Épp három éve volt, hogy a Greenpeace megnyitotta isztambuli irodáját a Gezi parkot védelmező aktivisták előtt. Ideiglenes orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, és nem utolsó sorban óvóhelyet nyújtottunk a rendőri brutalitás elől menekülő tiltakozóknak. Utóbbiak azt nehezményezték, hogy a város egyik legöregebb parkját készült a török kormány a földdel egyenlővé tenni. Szerették volna elérni, hogy a döntéshozók megértsék: a városi zöldfelületek nem építési területek, hanem a városlakók értékes életterei. Török kollégáim felismerték, hogy a levegő- és klímavédelmi szempontok érvényesítése a polgári engedetlenséget választók melletti kiállást igényli. A Föld lakosságának több mint a fele ma már városlakó, és ez a trend csak tovább fog növekedni. A Greenpeace számára egyértelmű: nincs fenntartható és békés jövő és nincs klímavédelem a városfejlesztési szemlélet radikális megújítása, és a városi zöldterületek védelme nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a demonstrálók a polgári engdetlenség eszközéhez csak azután folyamodtak, hogy világossá vált: nincs lehetőség valódi szakmai, és szélesebb társadalmi egyeztetésre.  Érveik erőszakos lesöprése előbb nemzeti, majd nemzetközi tiltakozásokhoz vezetett. Noha a kormányzó pártnak a legutóbbi önkormányzati választásokon sikerült fővárosi polgármesterjelöltjét hatalomban tartania, a tiltakozási hullám nagymértékben hozzájárult a török kormány és a városi - főleg fiatalabb - rétegek közötti viszony elmérgesedéséhez.

A magyar kormány (akarva vagy akaratlanul) eddig hasonló mederbe terelte a Városliget beépítése elleni tiltakozást. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az egyik legnagyobb fővárosi közpark megújításának előkészítése során nem vizsgálta érdemben azokat az alternatív terveket, amelyek új épületek létesítése helyett kizárólag a zöldterület fejlesztésére összpontosítanának. A társaság ezzel figyelmen kívül hagyta a budapestiek 75 százalékának az akaratát, akik elutasítják a park jelenlegi ötletek szerinti átépítését. Ahelyett, hogy a társaság érdemi párbeszédet kezdeményezett volna a projektet kritizáló polgárokkal és szakmai szervezetekkel, erőteljes propaganda üzemmódba kapcsolt. Az utóbbi pár hónap eseményei ennek a stratégiának a kudarcára világítottak rá. A lakosságból verbuválódott - civil szervezetek, művészek és közszereplők által támogatott - Facebook-közösség sorozatban osztotta a hitelességi pofonokat a százmilliós PR-büdzsével ellátott Városliget Zrt.-nek. A hitelességi csatát megnyertük, ezért hát következett a megfélemlítés...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.