2016. június 25., szombat

NAGY-BRITANNIA KILÉPÉSE MEGRENGETTE EGÉSZ EURÓPÁT

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.24.


Hiába várták a közvélemény-kutatók és a fogadóirodák a Remain győzelmét, a britek 52 százaléka az Európai Unióból történő kilépésre voksolt a tegnapi népszavazáson. A szavazatok az osztrák elnökválasztáson megfigyelthez hasonló megosztottságot tükröztek a társadalmi csoportok között: a 24 év alattiaknál például 75 százalék volt a maradáspártiak aránya, a 65 év felettieknél csak 39.

A hír felkavarta a tőkepiacokat, az angol font mellett az euró és a forint árfolyama is zuhanórepülésbe kezdett. A népszavazás eredménye Nagy-Britannia egységét is veszélyeztetheti, várhatóan Skóciában, Észak-Írországban, de akár Gibraltáron is felerősödnek a függetlenségi hangok.

A kilépés ellen kampányoló David Cameron miniszterelnök lemondott. Távozásának pontos időpontját nem jelölte meg, valószínűleg a Konzervatív Párt októberi kongresszusán választhatják meg utódját. Cameron azt is közölte, hogy az elszakadási folyamatot már az új miniszterelnök fogja elindítani. Ez nem igazán tetszik az EU vezetőinek, akik közös levelükben a kilépési tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólították fel Nagy-Britanniát. Sokan arra számítottak, hogy Cameron már az Európai Tanács jövő keddi ülésén hivatalosan tájékoztatja kollégáit a kilépési szándékról. A tárgyalások akár két évig is eltarthatnak, kimenetelüket, Nagy-Britannia és az EU jövőbeli viszonyát senki nem látja előre.

Az EU és a tagállamok vezetői nyilatkozataikban többnyire nyugalomra intettek, de többen kiemelték: át kell gondolni az integráció jövőjét...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.