2016. június 21., kedd

ORBÁN, A NÉPSZABADSÁG ÉS A SZABAD PIAC

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Seres László
2016.06.20.



...A Népszava információja egészen pontosan úgy szólt, hogy Pecina, a Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa "a Népszabadság eladásáról kíván tárgyalni a kormányfővel. Úgy tudjuk, a vevő Habony Árpád – vagy valamilyen érdekeltsége – lehet". A most kormányzatilag kilövési engedély által sújtott Spéder Zoltánt pedig (akinek bankjában, a Mediaworksnek is hitelező FHB-ban amúgy résztulajdonos a VCP), lehetséges vevőként azonosították, legalábbis mostanáig. Legkésőbb a nyolc órán át, gyerekei előtt tartott házkutatás és a Vajna-tévé "Rejtőzködő milliárdosok" c. kedélyes pogromhangulata után erre már kevés az esély.
 
Azt természetesen nem tudjuk, létrejött-e már a míting, vagy létre fog-e jönni, és hogy a médiapiac vagy mondjuk az FHB ügye lehet-e a téma. Ám azt kezdettől fogva sejteni lehetett, hogy a Fidesz-közeli körökben is mozgó, semmilyen médiatapasztalattal nem bíró bécsi tőkepartner csak ideiglenes tulaja az értékes médiaportfóliónak (a vezető politikai napilapon kívül abban van a Világgazdaság és több megyei lap is). Ahogy az is nyilvánvaló, mert Magyarországon élünk, hogy ha Pecina el akarná adni a lapjait, akkor a miniszterelnök alatti szinttel kár is lenne próbálkoznia.
 
Nem a mai Magyarországon él az, aki nem vágná rá azonnal Habony Árpád vagy Mészáros Lőrinc nevét arra a kérdésre, kik lehetnek potenciális vevői a Népszabadságot is magában foglaló médiacsomagnak. És ez csak azért van, mert a magyar piac szabad, ahol mindenki azt csinál, amit akar. A 168 óra úgy tudja, a miniszterelnök kedvenc gázszerelő-polgármestere nemcsak hogy érdeklődik a Mediaworks iránt, de már folynak is a deal előkészületei, még szerencse, hogy nincs kormányzati álláspont a magyar médiapiac jövőjéről. Ugyancsak a hetilap tudta meg, hogy Simicska Lajos viszont az Indexszel vigasztalódhat, merthogy "komoly opciós szerződése van" a vásárlásra; na most ilyenje volt ugye a TV2-re is, azóta is bíróságilag várjuk ezen jog érvényesítését...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.