2016. június 21., kedd

POLITIKAILAG MOTIVÁLT ÉS KÉZIVEZÉRELT FOLYAMAT - DÉNES FERENC A STADIONLÁZRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.06.21.


A stadionépítésekre szánt költségvetési összegeket kulturális kiadásoknak tekinti Dénes Ferenc sportközgazdász, aki azonban a megvalósult fejlesztéseket politikailag motivált és erőteljesen kézi vezérelt folyamatnak látja. Az Átlátszónak adott interjúban a vizes-vb meglódult költségeit logikus következménynek mondta, az őszinte beszéd hiányát azonban nem érti. A sportközgazdász az olimpiarendezés mellett érvel, azonban számos kockázatot sorol fel.
 
Nemrég kiszámoltuk, hogy a kormány tervei szerint 32 stadion épült, épül fel és újul meg 215 milliárd forint közpénzből 2010 és 2020 között. Sok vagy kevés ez az összeg?

Először is definiálni kellene, hogy mit nevezünk stadionnak.

Stadionnak az első két magyar profi osztályban szereplő (illetve néhány, ezen osztályokban az elmúlt években megforduló) futballklubok központi, a nézőket is kiszolgáló létesítményeit neveztük, tehát az edzőpályákat, akadémiákat igyekeztünk lehántani erről a fogalomról.
 
Nekem komoly módszertani problémám van ezzel. Az Átlátszó által felsorolt beruházásoknak a jelentős része ugyanis nem stadion. Szerintem a debreceni Nagyerdei Stadion és a Groupama Aréna stadion, az összes többi jó minőségű futballpálya, sportpálya, alkalmassá téve a kulturált szórakozásra.

Amit stadionnak hívok, az multifunkcionális, legalább UEFA 4-es besorolású létesítmény. Például a felcsúti „stadion”, amely egy 1800 fős faluban egy 4500 férőhelyes arénát jelent, legfeljebb a futballpálya kategóriába fér bele. Igaz, annak nagyon jó minőségű
...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.