2016. június 25., szombat

SÖTÉT NAPOK A BREXIT UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNERZSOLT
2016.06.25.


Képzeljük el, hogy június 24-én arra ébredünk, hogy Nagy Britannia a kilépés mellett döntött.” Mikor néhány hónapja ezt olvastuk egy-egy Brexitről szóló cikkben, nehéz volt komolyan venni a felvetést. Most itt vagyunk a Brexit szavazás után, és mindenki bőszen latolgatja az okokat, mérlegeli a következményeket, próbál rájönni, hogy hogy nyúlhattak így mellé a politikusok, közvélemény kutatók, bukmékerek. Valóban, egyáltalán nem könnyű felmérni a brit népszavazás politikai jelentőségét és azt, hogy mindez pontosan milyen teendőket ró ránk a közeljövőben.

Nézzük először is, hogy mi lesz: Nagy-Britannia még évekig EU tag marad, a végleges kilépésre leghamarabb 2018-ban kerül sor, de könnyen lehet, hogy később. Bár a nemzetközi pénzpiac már most érzi a szavazás hatásait, a durvább gazdasági visszaesés alighanem csak a tárgyalások lezárulása után következik, jóllehet, a növekvő bizonytalanság addig is jelentősen visszavetheti Európa gazdaságát.

Attól függően, hogy milyen megállapodásra jut az EU és az Egyesült Királyság, az Unió költségvetése jelentősen csökkenhet. Mivel ez egyébként is a strukturális és beruházási alapok jelenlegi programjának 2020-as lezárulása környékén történik, a hozzánk hasonló szegény tagállamoknak különösen durván odacsaphat a brit kilépés.

Ami a politikai következményeket illeti: a Brexit végleg bebetonozza Németország dominanciáját az EU-n belül, ami – figyelembe véve Németország egyre barátibb magatartását Oroszország és Törökország felé – rossz hír azoknak, akik az orosz és török agresszió közvetlen fenyegetésében élnek – észtek, litvánok, lettek, ukránok, közel-keleti menekültek, kurdok és még sokan –, hiszen így aligha számíthatnak az EU-ra, mint szövetségesre vagy inspirációra...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.