2016. június 10., péntek

SZVETLANA ALEKSZIJEVICS OROSZORSZÁG JÖVŐJÉRŐL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.10.


Attól félek, hogy visszajön a múlt, és a kommunizmus visszatérésével zárul be a kör Oroszországban” – jelentette ki Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas fehérorosz írónő nemrégiben Barcelonában járt, ott nyilatkozott a La Vanguardia című katalán lapnak.
 
„Olvastam könyveket a fasizmus előretöréséről Németországban a 30-as években, és sok közös elemet látok abban, ami most történik. A nemzet megalázásának érzése Németországban az első világháborúban elszenvedett vereség miatt és azok között a hangok között, amelyek Oroszországban hallatszanak. Vlagyimirt Putyint vádolják azért, hogy nem nyerte meg a háborút Ukrajnában, azért, hogy nem félemlítette meg az Egyesült Államokat. Bár Putyin dzsúdózik és azt hiszi, hogy fölényben van.” – állapította meg az írónő.
 
Alekszijevics a kommunista utópiáról is kifejtette véleményét: „Már Plehanov megmondta Leninnek, hogy lehetetlen megvalósítani a szocializmust egy feudális országban vérfürdő nélkül. És így is lett. Elsőként a legjobbakat lőtték agyon. Az emberek nem értették, hogy a II. világháborúban aratott győzelem ellenére miért nem kaptak szabadságot. Becsapottnak érezték magukat. A kommunizmus ideája jó, de nem voltunk felkészültek a gyakorlati megvalósítására. Talán száz vagy kétszáz év múlva beszélhetnénk újra róla. Én a peresztrojka generációjához tartozom, amelynek volt egy romantikus elképzelése. Hiszek abban az emberarcú szocializmusban, mint amilyen Svédországban van és azt hittük, ha megbuktatjuk a diktátorokat, minden rendben lesz. Idealizáltuk a Vasfüggönyön túli világot. Nem tudtunk semmit a kapitalizmusról és Gorbacsov is csak a végén beszélt szociáldemokráciáról. Oroszorszéágban hatalmi vákuum volt, amit kihasználtak a tolvajok, hogy kifosszák az országot. Nem múlt el úgy nap, hogy ne bukkant volna elő egy halott. A tolvajok kisajátították a kormányt és nem akarják visszaadni, amit elraboltak. Oroszországnak mindig szüksége van arra, hogy egy szupereszmét szolgáljon, messianisztikus elhivatottsága van. Meg kell menteni Oroszországot – mondják. De kitől? Meg kell menteni Európát – hirdetik – mert degradálódik azzal, hogy engedélyezi a melegek közti házasságot. Ostobaságok, de a tv-n keresztül az emberekbe belevésik a legprimitívebb ösztönöket. Hogyan fogadhatnak el egy testvérháborút Ukrajnában? Putyin nem az ördög, Putyin egy kollektív ördög, aki benne lakozik az oroszokban.”
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.